4 redenen waarom je hond zo veel kwijlt

BBastiaan 19 september 2023 12:37

Iedereen die een hond heeft, weet dat kwijlen soms bij het pakket hoort. Maar wat als jouw hond meer kwijlt dan wat als normaal wordt beschouwd? Hoewel kwijlen normaal gedrag kan zijn voor bepaalde rassen, kan overmatig kwijlen ook een teken zijn van een onderliggend gezondheidsprobleem. Hier zijn vier redenen waarom je hond zoveel kwijlt en wat je eraan kunt doen.

1. Medische problemen

Het eerste waar je aan moet denken als je hond overmatig kwijlt, zijn mogelijke gezondheidsproblemen. Zaken zoals mondproblemen (tandvleesaandoeningen, tumoren, enz.), Spijsverteringsproblemen of zelfs neurologische aandoeningen kunnen overmatig kwijlen veroorzaken. Als je merkt dat je hond plotseling meer kwijlt dan normaal, is het een goed idee om een dierenarts te raadplegen.

2. Angst en stress

Net als mensen kunnen honden ook lichamelijke reacties hebben op stress en angst. Een van deze reacties kan overmatig kwijlen zijn. Als je hond vaak angstig is tijdens autoritten of bij bezoek aan de dierenarts, kan dit leiden tot overmatig kwijlen.

3. Oververhitting

Honden kunnen niet zweten zoals mensen dat doen, dus gebruiken ze andere manieren om af te koelen, zoals hijgen en kwijlen. Als je hond op een warme dag of na intensieve lichamelijke activiteit overmatig kwijlt, kan het zijn dat hij probeert af te koelen. In dit geval is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond genoeg drinkt en koel blijft.

4. Smaakpapillen

Honden kwijlen ook om een heel eenvoudige reden: ze smachten naar iets lekkers! Als je een heerlijk diner klaarmaakt of je hond ziet een lekker stukje vlees, kunnen zijn smaakpapillen reageren door meer speeksel te produceren.

Nu je de redenen weet waarom je hond zoveel kwijlt, laten we eens kijken naar enkele tips om dit te verminderen:

  • Regelmatige bezoeken aan de dierenarts: Dit kan helpen bij het identificeren van mogelijke gezondheidsproblemen die overmatig kwijlen kunnen veroorzaken.

  • Zorgen voor een stressvrije omgeving: Probeer situaties die je hond angstig maken te vermijden of te minimaliseren.

  • Zorgen voor voldoende hydratatie en koeling: Zorg ervoor dat je hond op warme dagen genoeg water heeft en niet te veel inspanning levert.

  • Train je hond: Je kunt je hond trainen om niet te kwijlen als hij voedsel ziet - maar dit kan enige tijd en geduld kosten.

Het is belangrijk om te onthouden dat hoewel overmatig kwijlen storend kan zijn, het vaak gewoon een deel van het hebben van een hond is. Maar als je je zorgen maakt of als het kwijlen van je hond plotseling verandert of toeneemt, aarzel dan niet om je dierenarts te raadplegen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.