4 signalen dat je kat gestrest is

BBastiaan 4 september 2023 16:52

Katten kunnen echte meesters zijn in het verbergen van hun gevoelens. Daarom is het soms moeilijk om te herkennen wanneer je pluizige vriend gestrest is. Toch zijn er duidelijke signalen die kunnen aangeven dat je kat zich niet op zijn gemak voelt. In dit artikel bespreken we de vier belangrijkste signalen dat je kat gestrest is en geven we je advies over hoe je je kat kunt helpen omgaan met stress.

Signalen van stress bij katten

Hier zijn de vier belangrijkste signalen van stress bij katten die je in de gaten moet houden:

 1. Verandering in eetlust Wanneer katten gestrest zijn, kunnen ze hun interesse in eten verliezen of juist meer gaan eten. Het is belangrijk om deze veranderingen in hun eetgewoonten op te merken.

 2. Overmatig likken of krabben Een gestreste kat kan zichzelf obsessief gaan likken of krabben. Dit kan leiden tot kale plekken of huidirritaties.

 3. Verandering in gedrag Een kat die normaliter sociaal en liefdevol is, kan zich terugtrekken en onrustig worden als hij gestrest is. Aan de andere kant kan een normaal gereserveerde kat juist opdringerig worden.

 4. Verandering in toiletgewoonten Een gestreste kat kan buiten de kattenbak gaan plassen of poepen. Dit kan ook een teken zijn van een medisch probleem, dus een bezoek aan de dierenarts is aan te raden.

Oorzaken van stress bij katten

Er zijn veel verschillende factoren die stress bij katten kunnen veroorzaken. Enkele veelvoorkomende oorzaken zijn onder andere:

 • Veranderingen in de omgeving, zoals een verhuizing of de komst van een nieuw huisdier of baby.
 • Gebrek aan routine, zoals onregelmatige voedingstijden.
 • Te weinig ruimte om te bewegen en te spelen.
 • Ziekte of pijn.

Hoe ga je om met een gestreste kat?

Als je merkt dat je kat gestrest is, zijn er verschillende stappen die je kunt nemen om je harige vriend te helpen. Deze omvatten onder andere:

 • Zorg voor een stabiele routine. Katten zijn gewoontedieren en houden van routine. Probeer te zorgen voor regelmatige voedingstijden en speeltijden.
 • Creëer een veilige plek. Zorg ervoor dat je kat een plek heeft waar hij zich kan terugtrekken en ontspannen als hij dat wil.
 • Bezoek de dierenarts. Als je vermoedt dat de stress van je kat mogelijk wordt veroorzaakt door een medisch probleem, neem dan contact op met je dierenarts.
 • Gebruik kalmerende producten. Er zijn verschillende producten beschikbaar, zoals feromonen sprays en voedingssupplementen, die kunnen helpen bij het kalmeren van gestreste katten.

Het is belangrijk om geduldig en liefdevol te zijn met je gestresste kat. Het kan tijd kosten voor je kat om zich weer op zijn gemak te voelen, dus geef hem de tijd en ruimte die hij nodig heeft.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.