5 redenen waarom je hond bang is voor onweer

TTijmen 17 november 2023 07:07

We hebben allemaal weleens gezien hoe een hond reageert tijdens een onweersbui. Het is geen prettig gezicht, zeker niet als het jouw eigen geliefde viervoeter is. De angstige blik in hun ogen, het trillen, het onrustige gedrag... Het kan hartverscheurend zijn om te zien. Maar waarom zijn honden eigenlijk zo bang voor onweer? Hier zijn de vijf voornaamste redenen.

1. Harde geluiden

Voor ons kunnen de donderslagen al luid en beangstigend zijn, maar stel je voor hoe het voor een hond moet zijn, wiens gehoor veel gevoeliger is dan het onze. Honden kunnen geluiden horen die wij niet kunnen, en op een veel hoger volume. Het is dan ook niet verwonderlijk dat ze bang worden van het harde, onverwachte geluid van een donderslag.

2. Veranderingen in luchtdruk

Honden zijn buitengewoon gevoelig voor veranderingen in de luchtdruk. Wanneer een onweersbui nadert, kunnen ze de verandering voelen en dit kan hen angstig maken. Ze weten niet wat er aan de hand is en kunnen alleen maar reageren op het ongemakkelijke gevoel.

3. Elektrostatische lading

Tijdens een onweersbui is er veel elektrostatische lading in de lucht. Dit kan een tintelend gevoel op de vacht van je hond veroorzaken, wat ongemakkelijk of zelfs pijnlijk kan zijn. Sommige honden kunnen zelfs 'schokken' voelen tijdens een onweer.

4. Felle flitsen van licht

Net zoals het harde geluid van donder, kunnen ook de felle flitsen van bliksem honden angstig maken. Ze begrijpen niet wat het is en het plotselinge, felle licht kan hen doen schrikken.

5. Onbekendheid

Eén van de grootste factoren is simpelweg het feit dat onweer onbekend is voor honden. Ze begrijpen niet wat het is, waar het vandaan komt of waarom het gebeurt. Dit kan leiden tot angst en onzekerheid.

Nu we de redenen kennen, vraag je je misschien af hoe je je hond kunt helpen als hij of zij bang is voor onweer. Hier zijn enkele tips:

  1. Creëer een veilige plek: Dit kan een bench zijn of een plek onder een bed of tafel waar je hond zich kan verstoppen. Beloon je hond voor het gebruik van deze plek om het als een positieve plek te versterken.
  2. Maak gebruik van geluid: Zet de tv of radio aan om het geluid van de donder te maskeren.
  3. Troost je hond: Het is oké om je hond te troosten als hij bang is. Dit zal hem niet 'verwennen' of de angst versterken.
  4. Overweeg een angstverminderend product: Er zijn diverse producten verkrijgbaar, zoals kalmerende sprays, drukvesten en speelgoed gevuld met lekkernijen, die kunnen bijdragen aan het verlagen van de angst bij je hond.
  5. Raadpleeg een professional: Als de angst van je hond voor onweer ernstig is, overweeg dan om een dierenarts of gedragstherapeut te raadplegen.

Onthoud dat elke hond uniek is, dus wat voor de ene hond werkt, werkt misschien niet voor de andere. Experimenteer met verschillende methoden en kijk wat het beste werkt voor jouw bange viervoeter.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.