5 stappen om je hond aan een nieuwe baby te laten wennen

TTijmen 8 augustus 2023 14:42

Het verwelkomen van een nieuwe baby in je gezin is een spannende tijd. Maar voor je hond kan deze verandering verwarrend en stressvol zijn. Het is belangrijk om je hond goed voor te bereiden en te helpen wennen aan deze nieuwe situatie. Hier zijn vijf stappen die je kunt volgen om dit proces soepel te laten verlopen.

Stap 1: Bereid je hond voor

Begin ruim voor de baby arriveert met de voorbereidingen. Dit kan zowel gedragsmatige als omgevingsaanpassingen inhouden. Zo kan je bijvoorbeeld je hond aanleren niet in de babykamer te komen, tenzij uitgenodigd. Ook kan je je hond laten wennen aan de geur en het geluid van een baby door babygeluidsopnames te spelen en babyproducten in huis te halen.

Stap 2: Bouw de tijd samen langzaam op

Het is belangrijk om niet te verwachten dat je hond en baby direct beste vrienden zijn. Laat je hond eerst aan de geur van de baby wennen door een doekje met de babygeur aan je hond te laten ruiken. Vervolgens kan je je hond de baby op een veilige afstand laten bekijken. Hierbij kan het helpen om je hond aan de riem te houden.

Stap 3: Zorg voor een veilige omgeving

Je hond en baby moeten beiden hun eigen veilige ruimte hebben. Zorg dat je hond een eigen plek heeft waar hij zich kan terugtrekken. Ook moet de babykamer veilig zijn. Dit houdt in dat de babykamer deur dicht hoort te blijven als de baby daar is en je hond niet onbeheerd bij de baby kan.

Stap 4: Bevorder de band tussen hond en baby

Laat de hond positieve associaties met de baby ontwikkelen. Dit kan bijvoorbeeld door je hond te belonen wanneer hij rustig en respectvol met de baby omgaat. Laat de hond zien dat de baby geen bedreiging is, maar een deel van het gezin.

Stap 5: Wees geduldig en consistent

Verwacht niet dat de overgang soepel zal verlopen. Het is normaal dat er aanpassingsproblemen zijn. Het belangrijkst is om geduldig en consistent te zijn in je training en verwachtingen. Met tijd en begeleiding kan je hond leren accepteren en zelfs genieten van de aanwezigheid van de nieuwe baby.

Hieronder vind je een handig overzicht van de stappen:

Stap Actie
Stap 1 Bereid je hond voor
Stap 2 Bouw de tijd samen langzaam op
Stap 3 Zorg voor een veilige omgeving
Stap 4 Bevorder de band tussen hond en baby
Stap 5 Wees geduldig en consistent

Het kan zijn dat je hond meer tijd nodig heeft om aan de nieuwe situatie te wennen, of dat er deskundige hulp nodig is. Aarzel dan niet om contact op te nemen met een professionele hondentrainer. Veiligheid en welzijn van zowel je hond als je baby zijn het belangrijkst.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.