5 tips om je hond te beschermen tegen teken

TTijmen 16 december 2023 07:07

Het beschermen van je hond tegen teken is essentieel voor de gezondheid en het welzijn van je trouwe viervoeter. Teken kunnen verschillende ziektes overbrengen, dus het is belangrijk om te weten hoe je deze kleine parasieten effectief kunt bestrijden. Hier zijn 5 tips om je hond te beschermen tegen teken.

1. Regelmatige controles

Het is belangrijk om je hond regelmatig te controleren op teken. Vooral na een wandeling in het bos of het park. Teken kunnen zich overal op het lichaam van je hond nestelen, maar hebben een voorkeur voor plaatsen waar de huid dun is. Controleer dus vooral de oren, de nek, de buik en de poten van je hond.

2. Gebruik van tekenproducten

Er zijn verschillende producten op de markt die kunnen helpen om teken bij je hond te voorkomen. Denk aan tekenbanden, sprays, pipetten en pillen. Welk product het beste is, hangt af van de levensstijl van jou en je hond. Het is altijd een goed idee om hierover te overleggen met je dierenarts.

3. Natuurlijke preventie

Er zijn ook natuurlijke manieren om teken bij je hond te voorkomen. Bijvoorbeeld door het gebruik van etherische oliën zoals lavendel of eucalyptus. Let wel op, sommige oliën kunnen giftig zijn voor honden, dus het is belangrijk om je eerst goed te informeren.

4. Goede hygiëne

Een goede hygiëne kan ook helpen bij het voorkomen van teken. Dit betekent regelmatig borstelen, baden en schoonmaken van de slaapplaats van je hond. Zorg er ook voor dat je je tuin goed onderhoudt, aangezien teken graag in lang gras en struiken zitten.

5. Veilig verwijderen van teken

Als je een teek op je hond vindt, is het belangrijk om deze zo snel mogelijk te verwijderen. Dit moet op een veilige manier gebeuren, zodat de teek niet in de huid van je hond breekt. Hiervoor kun je het beste een tekentang gebruiken.

Hieronder vind je een overzicht van de 5 tips:

Tips Omschrijving
Regelmatige controles Controleer je hond regelmatig, vooral na een wandeling.
Gebruik van tekenproducten Gebruik tekenbanden, sprays, pipetten of pillen.
Natuurlijke preventie Gebruik etherische oliën om teken te voorkomen.
Goede hygiëne Houd je hond en zijn omgeving schoon.
Veilig verwijderen van teken Gebruik een tekentang om teken veilig te verwijderen.

Het beschermen van je hond tegen teken is niet altijd gemakkelijk, maar met deze tips kun je al een heel eind komen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.