5 veelvoorkomende ziektes bij honden

BBastiaan 13 augustus 2023 20:36

Als hondenbezitter wil je natuurlijk dat je viervoeter zo gezond mogelijk is. Toch kan het gebeuren dat je hond ziek wordt. In dit artikel bespreken we de 5 meest voorkomende ziektes bij honden, de symptomen, mogelijke oorzaken, behandelingen en preventie.

1. Parvovirus

Parvovirus is een zeer besmettelijke ziekte die voornamelijk puppy's treft. Symptomen zijn onder andere braken, diarree (soms met bloed), lusteloosheid en gewichtsverlies. Oorzaken zijn blootstelling aan besmette honden, uitwerpselen of omgevingen. Behandeling bestaat meestal uit ondersteunende zorg, zoals hydratatie en medicatie om de symptomen te verlichten. Preventie is mogelijk door middel van vaccinatie.

2. Hartworm

Hartworm is een parasitaire infectie die wordt veroorzaakt door muggenbeten. Symptomen kunnen variëren, maar omvatten vaak hoesten, vermoeidheid na inspanning, gewichtsverlies en uiteindelijk hartfalen. Oorzaken zijn muggen die de parasiet dragen. Behandeling kan langdurig en ingrijpend zijn, en bestaat uit medicatie en in ernstige gevallen een operatie. Preventie is mogelijk door middel van maandelijkse medicatie.

3. Kennelhoest

Kennelhoest is een bovenste luchtweginfectie die vaak voorkomt bij honden die in nauw contact met elkaar zijn, zoals in pensions of op hondenshows. Symptomen zijn een luide hoest, niezen, loopneus en in sommige gevallen koorts. Oorzaken zijn virussen en bacteriën. Behandeling bestaat meestal uit rust en medicatie om de symptomen te verlichten. Preventie is mogelijk door middel van vaccinatie.

4. Tekenziektes

Teken zijn kleine parasieten die ziektes kunnen overbrengen, zoals de ziekte van Lyme en babesiose. Symptomen variëren afhankelijk van de specifieke ziekte, maar kunnen koorts, vermoeidheid, lamheid en verlies van eetlust omvatten. Oorzaken zijn tekenbeten. Behandeling bestaat uit het verwijderen van de teek en medicatie. Preventie omvat maatregelen om tekenbeten te voorkomen, zoals het gebruik van tekenwerende middelen en het regelmatig controleren van je hond op teken.

5. Giardia

Giardia is een parasitaire infectie die de darmen van je hond kan infecteren. Symptomen zijn onder andere diarree, gas, buikpijn en gewichtsverlies. Oorzaken zijn blootstelling aan besmet water, voedsel of uitwerpselen. Behandeling bestaat uit medicatie om de parasiet te doden. Preventie omvat het vermijden van mogelijk besmette bronnen en goede hygiëne.

Onthoud dat als je vermoedt dat je hond ziek is, je altijd contact moet opnemen met je dierenarts. Zij kunnen de juiste diagnose stellen en de beste behandeling aanbevelen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.