6 manieren om je hond te leren niet te springen

TTijmen 20 september 2023 13:07

Heb je een hond die graag springt tegen mensen op, op meubels, of zelfs over hekken? Je bent niet de enige. Veel hondeigenaren worstelen met dit gedrag. Gelukkig zijn er verschillende strategieën die je kunt gebruiken om je hond dit gedrag af te leren. Hieronder hebben we 6 effectieve methoden op een rij gezet.

1. Negeer het gedrag

Een van de meest effectieve manieren om een hond te leren niet te springen, is door het gedrag volledig te negeren. Honden springen vaak uit enthousiasme en om aandacht te krijgen. Als je ze die aandacht geeft, ook al is het negatieve aandacht, beloon je het gedrag eigenlijk. Probeer in plaats daarvan weg te draaien of weg te lopen als je hond springt. Geef hem pas aandacht als hij met vier poten op de grond staat.

2. Leer je hond 'zit' op commando

Een andere effectieve methode is om je hond te leren zitten op commando. Een hond die zit, kan immers niet springen. Begin met deze training in een rustige omgeving en breidt het langzaam uit naar situaties waarin je hond normaal gesproken zou springen.

3. Gebruik beloningen

Beloningen zijn een krachtig hulpmiddel bij het trainen van honden. Beloon je hond telkens als hij kiest voor het gewenste gedrag in plaats van te springen. Gebruik iets dat je hond echt leuk vindt, zoals een favoriete snack of speeltje.

4. Zorg voor voldoende beweging

Een hond die veel energie heeft, zal eerder geneigd zijn om te springen. Zorg daarom voor voldoende lichaamsbeweging. Lange wandelingen, apporteerspelletjes of zwemmen zijn goede manieren om de energie van je hond te verbranden.

5. Schakel een professional in

Als je er zelf niet uitkomt, kan het inschakelen van een professional een goede optie zijn. Een hondentrainer of gedragstherapeut kan je helpen bij het aanpakken van het springgedrag.

6. Wees geduldig en consistent

Ten slotte, vergeet niet dat gedragsverandering tijd kost. Wees geduldig met je hond en blijf consistent in je training. Het kan een tijdje duren, maar uiteindelijk zal je harde werk zijn vruchten afwerpen.

Hieronder vind je een overzichtstabel met de genoemde methoden:

Methode Beschrijving
Negeer het gedrag Draai je om of loop weg als je hond springt
'Zit' op commando Leer je hond te zitten op commando
Gebruik beloningen Beloon je hond als hij kiest voor het gewenste gedrag
Zorg voor beweging Zorg dat je hond voldoende lichaamsbeweging krijgt
Schakel een professional in Overweeg hulp van een hondentrainer of gedragstherapeut
Wees geduldig en consistent Gedragsverandering kost tijd, dus wees geduldig en blijf consistent

Hopelijk vind je deze tips nuttig om het springgedrag van je hond aan te pakken.

Meer artikelen