6 redenen waarom je kat overal krabt

TTijmen 4 september 2023 20:07

Het houden van een kat kan een verrijkende ervaring zijn, maar het kan ook enkele uitdagingen met zich meebrengen - zoals wanneer je kat overal begint te krabben. Van de bank tot het tapijt, de deur en zelfs je eigen huid, het lijkt soms alsof niets veilig is voor de klauwen van je kat. Maar waarom doet je kat dit? Hier zijn de zes meest voorkomende redenen.

1. Je kat markeert haar territorium

Katten zijn territoriale dieren en krabben is een manier voor hen om hun territorium te markeren. Ze hebben klieren in hun poten die geurstoffen afscheiden en wanneer ze krabben, laten ze deze geuren achter om hun territorium te claimen.

2. Je kat heeft jeuk

Overmatig krabben kan een teken zijn dat je kat jeuk heeft. Dit kan veroorzaakt worden door een verscheidenheid aan gezondheidsproblemen, waaronder vlooien, mijten of een allergische reactie.

3. Je kat slijpt haar klauwen

Katten moeten hun klauwen slijpen om ze scherp en gezond te houden. Krabben is een manier voor hen om dit te doen.

4. Je kat is gestrest

Krabben kan ook een teken zijn dat je kat gestrest of angstig is. Veranderingen in haar omgeving, zoals een verhuizing of de komst van een nieuwe huisdier of baby, kunnen stress veroorzaken.

5. Je kat verveelt zich

Als je kat niet genoeg mentale en fysieke stimulatie krijgt, kan ze gaan krabben uit verveling. Zorg ervoor dat je kat voldoende speeltjes en activiteiten heeft om haar bezig te houden.

6. Je kat heeft een medisch probleem

In sommige gevallen kan overmatig krabben een teken zijn van een onderliggend medisch probleem, zoals een huidinfectie of een hormonale onbalans. Als je merkt dat je kat meer krabt dan normaal en je niet zeker weet waarom, is het altijd een goed idee om een dierenarts te raadplegen.

Hoe te stoppen dat katten krabben

Nu we de redenen waarom katten krabben hebben besproken, laten we eens kijken naar enkele tips om dit gedrag te beheersen:

  • Bied krabpalen aan: Zorg ervoor dat je kat voldoende plekken heeft waar ze mag krabben. Dit kan een krabpaal zijn, maar ook speciale krabmatten of -planken.
  • Gebruik feromonenspray: Er zijn sprays verkrijgbaar die feromonen bevatten die katten kalmeren en hen ontmoedigen om te krabben.
  • Houd de klauwen van je kat bij: Regelmatig de klauwen van je kat knippen kan helpen om schade door krabben te voorkomen.
  • Geef je kat voldoende aandacht: Veel spelen en aandacht kunnen helpen om verveling en stress te verminderen, wat kan leiden tot minder krabben.
  • Raadpleeg een dierenarts: Als het krabben aanhoudt of als je vermoedt dat er een medisch probleem is, aarzel dan niet om een dierenarts te raadplegen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.