6 voedingsmiddelen die giftig zijn voor je konijn

BBastiaan 18 september 2023 17:57

Konijnen zijn schattige en gezellige dieren, maar hun dieet kan best complex zijn. Niet alles wat wij eten en wat gezond lijkt, is ook veilig voor je konijn. Hier volgen zes voedingsmiddelen die je absoluut moet vermijden.

1. Avocado

Avocado's zijn zeer giftig voor konijnen. Ze bevatten persin, een fungicide dat kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals ademhalingsproblemen en hartfalen.

2. Chocolade

Chocolade is gevaarlijk voor veel dieren, waaronder konijnen. Het bevat theobromine, wat konijnen niet kunnen verteren. Dit kan leiden tot vergiftiging en in sommige gevallen zelfs tot de dood.

3. Uien en Knoflook

Uien en knoflook behoren tot de Allium-familie en zijn giftig voor konijnen. Ze kunnen bloedarmoede veroorzaken en de rode bloedcellen van het konijn beschadigen.

4. Brood en Andere Granen

Brood, pasta, crackers en andere granen zijn niet goed voor de spijsvertering van een konijn. Ze kunnen leiden tot obesitas en ernstige spijsverteringsproblemen.

5. IJsbergsla

Hoewel veel mensen denken dat konijnen sla kunnen eten, is ijsbergsla niet geschikt voor konijnen. Het bevat lactucarium, wat diarree kan veroorzaken.

6. Rauwe Bonen

Rauwe bonen zijn extreem gevaarlijk voor konijnen. Ze bevatten lectines, die ernstige buikpijn, diarree en zelfs de dood kunnen veroorzaken.

Onthoud, een gezond konijnendieet bestaat uit hooi, water, groenten en een klein beetje konijnenvoer. Houd je altijd aan dit dieet en je konijn zal een lang en gelukkig leven leiden.

Veilige en Ongeschikte Voedingstabel voor Konijnen

Geschikt voer Ongeschikt voer
Hooi Avocado
Water IJsbergsla
Groenten Rauwe bonen
Konijnenvoer Brood en granen
Uien en knoflook
Chocolade

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.