6 voedingsmiddelen die je nooit aan je huisdier mag geven

BBastiaan 12 september 2023 17:43

Elke huisdiereigenaar weet dat niet alle voedingsmiddelen geschikt zijn voor onze harige vrienden. Toch is het soms verleidelijk om iets van onze eigen maaltijd te delen met onze hond of kat. Maar wist je dat sommige voedingsmiddelen die veilig zijn voor mensen, zeer schadelijk of zelfs dodelijk kunnen zijn voor huisdieren? In dit artikel bespreken we 6 voedingsmiddelen die je absoluut nooit aan je huisdier mag geven.

Voeding nummer 1: Chocolade

Het is algemeen bekend dat chocolade giftig is voor honden, maar wist je dat het ook schadelijk kan zijn voor andere huisdieren? Dit komt door een stof genaamd theobromine, die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken, waaronder hartproblemen, maagklachten en zenuwstelselaandoeningen. Dus hoe verleidelijk het ook is, deel je chocoladereep niet met je viervoeter!

Voeding nummer 2: Druiven en rozijnen

Druiven en rozijnen kunnen zeer giftig zijn voor huisdieren, vooral voor honden. Ze kunnen nierfalen veroorzaken, wat in sommige gevallen helaas fataal kan zijn. Het is nog onduidelijk waarom deze vruchten zo giftig zijn, maar het is absoluut noodzakelijk om ze uit de buurt van je huisdieren te houden.

Voeding nummer 3: Ui en knoflook

Ui en knoflook zijn misschien wel de smaakmakers van onze maaltijden, maar ze zijn absoluut geen traktatie voor je huisdier. Ze bevatten stoffen die de rode bloedcellen van huisdieren kunnen beschadigen, wat kan leiden tot bloedarmoede. Dit geldt voor alle vormen, inclusief poedervorm, dus let op met voedsel dat uien- of knoflookpoeder bevat.

Voeding nummer 4: Alcohol

Misschien lijkt het voor de hand liggend, maar alcohol is zeer schadelijk voor huisdieren. Het heeft veel zwaardere gevolgen voor hen dan voor mensen en kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen zoals ademhalingsproblemen, coma of in sommige gevallen zelfs de dood.

Voeding nummer 5: Xylitol

Xylitol is een kunstmatige zoetstof die vaak wordt gevonden in suikervrije producten zoals kauwgom en tandpasta. Hoewel het veilig is voor mensen, kan het bij huisdieren leiden tot een plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel, wat kan leiden tot leverfalen.

Voeding nummer 6: Rauw vlees en eieren

Hoewel sommige mensen geloven in een rauw dieet voor hun huisdieren, kan het voeren van rauw vlees en eieren aan je huisdieren bepaalde risico's met zich meebrengen, zoals blootstelling aan Salmonella en E. coli. Daarnaast kunnen rauwe eieren een enzym bevatten dat de absorptie van een bepaalde vitamine bij huisdieren verhindert, wat huidproblemen kan veroorzaken.

Hier is een handige tabel die deze informatie samenvat:

Voeding Schadelijke effecten
Chocolade Hartproblemen, maagklachten, zenuwstelselaandoeningen
Druiven en rozijnen Nierfalen
Ui en knoflook Beschadigt rode bloedcellen, kan leiden tot bloedarmoede
Alcohol Ademhalingsproblemen, coma, mogelijk dodelijk
Xylitol Plotselinge daling van de bloedsuikerspiegel, leverfalen
Rauw vlees en eieren Blootstelling aan Salmonella en E. coli, huidproblemen

Het is altijd belangrijk om te onthouden dat wat veilig is voor ons, niet altijd veilig is voor onze huisdieren. Wanneer je twijfelt over een bepaalde voeding, is het beter om het zekere voor het onzekere te nemen en je dierenarts te raadplegen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.