7 signalen dat je hond gezond is

TTijmen 6 september 2023 07:02

Het is altijd fijn om te weten dat je hond in goede gezondheid verkeert. Maar hoe kun je dit beoordelen? Hier zijn 7 belangrijke signalen om op te letten.

1. Heldere ogen

Een gezonde hond heeft heldere, schone ogen zonder vuil of ontsteking. De ogen moeten vrij zijn van overmatige tranen en de oogleden moeten goed sluiten.

2. Schoon gebit

Een gezond gebit is een teken dat je hond in goede conditie is. Het tandvlees moet roze zijn (niet rood of wit) en de tanden wit en schoon. Een slechte adem kan duiden op problemen met het gebit of de spijsvertering.

3. Gezonde vacht

De vacht van je hond moet glanzend en schoon zijn, zonder schilfers, vlooien of een sterke geur. Losse haren zijn normaal, maar overmatig haarverlies kan een teken van stress of ziekte zijn.

4. Goede eetlust

Je hond moet een goede eetlust hebben. Hoewel het normaal is dat de eetlust enigszins varieert, moet je hond in het algemeen graag willen eten. Plotseling gewichtsverlies of een gebrek aan eetlust kan duiden op gezondheidsproblemen.

5. Actief gedrag

Een gezonde hond is actief en speels. Dit varieert per ras en leeftijd, maar over het algemeen moet je hond zin hebben om te spelen en te bewegen. Lethargie of apathie kan een teken van ziekte zijn.

6. Normale ontlasting

De ontlasting van je hond moet stevig zijn, maar niet te hard. De kleur varieert, maar moet over het algemeen bruin zijn. Bloed of slijm in de ontlasting is een teken dat er iets mis is.

7. Gezond gewicht

Je hond moet een gezond gewicht hebben. Je moet de ribben kunnen voelen, maar niet zien. Overgewicht of ondergewicht kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Signaal Beschrijving
Heldere ogen Geen vuil of ontsteking, geen overmatige tranen
Schoon gebit Roze tandvlees, witte tanden, geen slechte adem
Gezonde vacht Schoon en glanzend, geen schilfers of geur
Goede eetlust Eet graag, geen plotseling gewichtsverlies
Actief gedrag Speels en mobiel, geen lethargie
Normale ontlasting Stevig maar niet hard, bruin, geen bloed of slijm
Gezond gewicht Je kunt de ribben voelen, maar niet zien

Let op, dit zijn algemene tekenen van gezondheid. Het is altijd belangrijk om regelmatige controlebezoeken bij de dierenarts te plannen om de gezondheid van je hond te waarborgen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.