7 signalen dat je huisdier pijn heeft

BBastiaan 12 september 2023 07:02

Dieren kunnen net als mensen pijn ervaren, maar ze hebben niet altijd de mogelijkheid om het ons te vertellen. Het is daarom belangrijk om alert te zijn op signalen die wijzen op pijn bij je huisdier. Hier zijn de zeven belangrijkste signalen om op te letten.

1. Gedragsveranderingen

Een van de eerste signalen van pijn bij huisdieren kan een verandering in hun gedrag zijn. Dit kan variëren van plotselinge agressie tot teruggetrokken of angstig gedrag. Als je huisdier zich anders gedraagt dan normaal, is het belangrijk om dit serieus te nemen.

2. Verlies van eetlust

Een ander teken dat je huisdier mogelijk pijn heeft, is een verlies van eetlust. Dit kan wijzen op pijn in de mond, maag of elders in het lichaam.

3. Overmatig likken of kauwen

Huisdieren, en dan vooral honden en katten, gebruiken hun mond om hun omgeving te verkennen. Maar overmatig likken, kauwen of bijten op een specifiek deel van het lichaam kan duiden op pijn.

4. Veranderingen in slaappatronen

Als je merkt dat je huisdier meer of minder slaapt dan gewoonlijk, kan dit een teken zijn dat het pijn heeft.

5. Veranderingen in activiteitsniveaus

Als je huisdier normaal gesproken erg actief is en plotseling minder actief wordt of moeite lijkt te hebben met bewegen, kan dit duiden op pijn.

6. Plotseling onzindelijk worden

Plotseling onzindelijk worden kan een teken zijn van pijn, vooral als je huisdier normaal gesproken goed zindelijk is.

7. Veranderingen in de ogen of vacht

Veranderingen in de ogen, zoals roodheid of tranen, kunnen wijzen op pijn. Ook veranderingen in de vacht, zoals overmatig verharen of een doffe vacht, kunnen tekenen zijn van ongemak.

Het is belangrijk om te onthouden dat dit slechts enkele van de mogelijk tekenen van pijn bij je huisdier zijn. Elk dier is uniek en kan pijn op een andere manier uiten. Als je vermoedt dat je huisdier pijn heeft, is het altijd een goed idee om een dierenarts te raadplegen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.