7 signalen van angst bij je huisdier

BBastiaan 10 november 2023 07:06

Iedereen die een huisdier heeft, weet dat onze dierenvrienden soms onvoorspelbaar kunnen zijn. Eén van de uitdagingen als huisdiereigenaar is het herkennen van signalen van angst bij je huisdier. Maar hoe weet je nu wanneer je huisdier angstig is? In dit artikel geven we je 7 signalen die wijzen op angst bij je huisdier.

Signaal 1: Overmatig blaffen, miauwen of piepen

Het eerste signaal van angst bij huisdieren is overmatig blaffen, miauwen of piepen. Dit is een duidelijke manier voor dieren om stress of angst te uiten. Merk je dat je huisdier meer geluid maakt dan normaal? Dan kan dit een signaal zijn dat er iets aan de hand is.

Signaal 2: Verandering in eetlust

Een verandering in eetlust kan ook wijzen op angst bij je huisdier. Een huisdier dat normaal altijd goed eet, maar opeens weinig tot niets eet, kan last hebben van stress of angst.

Signaal 3: Overmatig likken of kauwen

Overmatig likken of kauwen is een ander signaal van angst bij huisdieren. Sommige dieren gaan overmatig likken of kauwen als ze gestrest of angstig zijn.

Signaal 4: Onzindelijkheid

Huisdieren die normaal zindelijk zijn, maar opeens in huis plassen of ontlasting doen, kunnen last hebben van angst of stress.

Signaal 5: Verminderde activiteit

Een verminderde activiteit kan ook een teken zijn van angst bij je huisdier. Als je merkt dat je huisdier minder speelt of minder actief is dan normaal, kan er sprake zijn van angst.

Signaal 6: Overmatig hijgen of kwijlen

Overmatig hijgen of kwijlen is een ander teken van angst bij huisdieren. Dit kan vooral bij honden voorkomen.

Signaal 7: Verstoppen of vluchtgedrag

Het laatste signaal van angst bij huisdieren is verstoppen of vluchtgedrag. Een angstig huisdier zal zich vaak proberen te verstoppen of weg te lopen.

Signalen Uitleg
Overmatig blaffen, miauwen of piepen Uiting van stress of angst
Verandering in eetlust Kan wijzen op stress of angst
Overmatig likken of kauwen Gedrag bij stress of angst
Onzindelijkheid Kan gevolg zijn van angst of stress
Verminderde activiteit Kan wijzen op angst
Overmatig hijgen of kwijlen Voorkomend gedrag bij angstige huisdieren
Verstoppen of vluchtgedrag Typisch gedrag van angstige huisdieren

Het is belangrijk om te onthouden dat het herkennen van deze signalen slechts de eerste stap is. Angst bij huisdieren kan vele oorzaken hebben en het is belangrijk om de oorzaak te achterhalen en aan te pakken. Als je vermoedt dat je huisdier angstig is, neem dan contact op met je dierenarts voor advies en begeleiding.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.