Het belang van het chippen van je huisdier

TTijmen 17 oktober 2023 07:31

Het is een situatie die elke huisdiereigenaar vreest: je geliefde huisdier is vermist. Gelukkig is er een eenvoudige manier om de kans dat je je huisdier terugvindt te vergroten: door hem te chippen. Maar wat is chippen precies en waarom is het zo belangrijk? Laten we dat eens onder de loep nemen.

Wat is chippen?

Chippen is een procedure waarbij een kleine chip ter grootte van een rijstkorrel onder de huid van je huisdier wordt geplaatst, meestal tussen de schouderbladen. Deze chip heeft een uniek nummer dat gelinkt is aan jouw contactgegevens in een nationale database. Wanneer je huisdier vermist is en gevonden wordt, kan een dierenarts of asiel de chip uitlezen en contact met je opnemen.

Waarom is chippen belangrijk?

Chippen is niet alleen belangrijk om je huisdier terug te vinden als hij vermist is, maar het is ook wettelijk verplicht voor honden in Nederland. Hier zijn enkele redenen waarom chippen zo belangrijk is:

  1. Terugvinden van vermiste huisdieren - Dit is de meest voor de hand liggende reden. Een huisdier dat gechipt is, kan gemakkelijk worden teruggevonden.

  2. Identificatie - De chip biedt een betrouwbare en permanente vorm van identificatie.

  3. Preventie van dierenmishandeling - Chipgegevens kunnen helpen bij het opsporen van eigenaren die hun huisdieren mishandelen.

  4. Bewijs van eigendom - In geval van een geschil over wie de eigenaar van een huisdier is, kan de chip als bewijs dienen.

  5. Reizen met huisdieren - Voor reizen binnen de EU moet je huisdier gechipt zijn.

Hoe werkt chippen?

Het chippen van je huisdier is een snelle en relatief pijnloze procedure die door een dierenarts wordt uitgevoerd. De chip wordt met een naald onder de huid van je huisdier geïnjecteerd. De meeste huisdieren ervaren slechts een klein ongemak, vergelijkbaar met een vaccinatie.

Na het chippen moet je ervoor zorgen dat je huisdier is geregistreerd bij een nationale database en dat je contactgegevens up-to-date zijn. Het heeft geen zin om je huisdier te chippen als de contactgegevens niet juist zijn.

Wat zijn de risico's en kosten?

Het chippen van huisdieren is over het algemeen veilig en de meeste huisdieren hebben geen last van bijwerkingen. Er is een klein risico op infectie, maar dit komt zelden voor.

De kosten van het chippen variëren, maar gemiddeld kun je rekenen op tussen de €30 en €50. Dit is een eenmalige kost.

Chippen vs. Halsband

Hoewel sommige mensen misschien denken dat een halsband en een tag voldoende zijn, is het belangrijk om te weten dat deze gemakkelijk verloren kunnen gaan. Een chip is permanent en kan niet verloren gaan of worden verwijderd.

Het chippen van je huisdier is een eenvoudige manier om gemoedsrust te hebben en de veiligheid van je huisdier te verhogen. Het is een kleine prijs om te betalen voor de veiligheid van je geliefde huisdier.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.