Het herkennen van tekenen van een oorinfectie bij je huisdier

TTijmen 15 augustus 2023 13:21

Als je een huisdier hebt, weet je dat hun gezondheid net zo belangrijk is als die van jou. Een van de vaak voorkomende gezondheidsproblemen bij huisdieren is een oorinfectie. Hoe kun je de tekenen van een oorinfectie bij je huisdier herkennen? Wanneer moet je naar de dierenarts gaan? Hier volgt een gids met alles wat je moet weten over oorinfecties bij huisdieren.

De oorzaak van een oorinfectie

Een oorinfectie bij huisdieren kan verschillende oorzaken hebben. Allergieën, vreemde voorwerpen in het oor, trauma, tumoren of poliepen kunnen oorinfecties veroorzaken. Bacteriën en gist zijn vaak ook betrokken bij het ontstaan van een oorinfectie.

Herkennen van de symptomen

Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat je huisdier een oorinfectie heeft. Let op de volgende symptomen:

  1. Hoofdschudden of krabben aan het oor: Dit kan erop wijzen dat je huisdier een oncomfortabel gevoel heeft in het oor.
  2. Roodheid of zwelling: Als het oor van je huisdier rood of gezwollen is, kan dit een teken zijn van een infectie.
  3. Stinkende geur: Een onaangename geur kan wijzen op een ernstige infectie.
  4. Afscheiding: Heldere, gele, groene of zwarte afscheiding kan een teken zijn van een oorinfectie.
  5. Evenwichtsproblemen: Als je merkt dat je huisdier moeite heeft met lopen of constant zijn hoofd scheef houdt, kan dit een teken zijn van een geavanceerde oorinfectie.

Behandeling en preventie

Als je een van deze symptomen bij je huisdier opmerkt, is het belangrijk om zo snel mogelijk een dierenarts te raadplegen. Een vroege behandeling kan helpen om chronische problemen en pijn te voorkomen. De behandeling kan bestaan uit het schoonmaken van het oor, medicatie of in ernstige gevallen een operatie.

Preventie is nog beter dan genezen. Regelmatige check-ups bij de dierenarts en een goede oorhygiëne kunnen helpen om oorinfecties te voorkomen. Gebruik geen wattenstaafjes om de oren van je huisdier schoon te maken, dit kan schade veroorzaken. Vraag je dierenarts om advies over het schoonmaken van de oren van je huisdier.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.