Het voorkomen van overmatig krabben bij je kat

BBastiaan 16 augustus 2023 14:42

Het is volkomen normaal dat katten krabben. Ze doen dit om hun nagels te scherpen, hun territorium te markeren en om te rekken. Overmatig krabben kan echter een teken zijn van stress, verveling of een gezondheidsprobleem. Als je merkt dat je kat meer krabt dan normaal, dan zijn hier enkele tips om dit gedrag aan te pakken.

Oorzaken van overmatig krabben

Er zijn veel redenen waarom je kat overmatig kan krabben. Dit kunnen onder andere vlooien of andere parasieten zijn, huidinfecties, allergieën, droge huid, of zelfs stress. Als je kat zichzelf kapot krabt of als het krabben gepaard gaat met andere symptomen zoals haarverlies, roodheid, zweren of veranderingen in eetlust of gedrag, moet je je kat zeker naar de dierenarts brengen.

Natuurlijke oplossingen tegen overmatig krabben

Als je kat gezond is en toch overmatig krabt, dan zijn er verschillende manieren waarop je dit gedrag kan beheersen. Hier zijn enkele tips:

  • Zorg voor genoeg krabmogelijkheden: Katten hebben de behoefte om te krabben. Zorg daarom voor voldoende krabpalen, planken of meubels waar ze veilig aan kunnen krabben.
  • Speel voldoende met je kat: Krabben kan een teken zijn van verveling. Houd je kat bezig met verschillende soorten speelgoed en interactieve spelletjes.
  • Gebruik Feliway of soortgelijk product: Dit zijn feromonen die katten kalmeren en stress verminderen, wat kan helpen bij overmatig krabben.
  • Bevochtig de huid van je kat: Als je kat last heeft van een droge huid, kan je een speciale kattenspray gebruiken om de huid te hydrateren.

Tabel: Overzicht oplossingen overmatig krabben

Oplossing Toepassing
Krabpaal Plaats in de leefomgeving van de kat
Spelen Dagelijks
Feliway Volgens instructies
Kattenspray Volgens instructies

Het voorkomen van overmatig krabben bij je kat is niet altijd eenvoudig, maar met een beetje geduld en de juiste aanpak kan je kat een gelukkiger en gezonder leven leiden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.