Hoe help je je huisdier om te gaan met verlatingsangst

TTijmen 30 augustus 2023 19:22

Verlatingsangst bij huisdieren, vooral bij honden en katten, kan een ernstig probleem zijn. Het kan zich manifesteren door middel van verschillende symptomen zoals overmatig blaffen, krabben aan deuren en ramen, destructief gedrag en nog veel meer. Maar hoe kun je je huisdier eigenlijk helpen om met deze angst om te gaan? Hier zijn enkele tips en adviezen die je kunnen helpen.

Symptomen van verlatingsangst bij huisdieren

Het is belangrijk om de tekenen van verlatingsangst bij je huisdier te herkennen. Het kan variëren van subtiele signalen tot duidelijke tekenen van stress en angst. Hier zijn enkele symptomen om op te letten:

 • Overmatig blaffen of miauwen als je weggaat of afwezig bent
 • Destructief gedrag zoals kauwen op meubels, krabben aan deuren en ramen
 • Overmatig kwijlen, trillen of hijgen
 • Veranderingen in eet- of slaappatroon
 • Zindelijkheidsproblemen, zelfs als ze eerder zindelijk waren
 • Overmatige aanhankelijkheid of nood aan aandacht

Tips om je huisdier te helpen met verlatingsangst

Als je merkt dat je huisdier tekenen van verlatingsangst vertoont, zijn er verschillende manieren om te helpen. Hier zijn een paar tips:

 1. Routine: Huisdieren gedijen goed op routine. Probeer elke dag rond dezelfde tijd op te staan, te eten, te wandelen en te slapen. Dit kan je huisdier helpen om zich veiliger te voelen en te weten wat ze kunnen verwachten.

 2. Oefeningen: Oefen met korte periodes van afwezigheid en verhoog geleidelijk de tijd dat je weg bent. Begin met korte uitstapjes van een paar minuten en werk op naar langere periodes. Beloon je huisdier wanneer je terugkomt om positief gedrag te bevorderen.

 3. Afleiding: Geef je huisdier iets om zich mee bezig te houden terwijl je weg bent, zoals een kauwspeeltje of voerpuzzel.

Therapieën en producten tegen verlatingsangst

Als de verlatingsangst van je huisdier ernstig is of niet verbetert met de bovengenoemde tips, kun je overwegen om professionele hulp in te schakelen. Er zijn verschillende therapieën en producten beschikbaar om huisdieren te helpen met verlatingsangst.

 • Gedragstherapie: Een gedragstherapeut kan helpen om de onderliggende oorzaken van de angst van je huisdier te identificeren en een plan op te stellen om deze aan te pakken.
 • Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie nuttig zijn om de angst bij je huisdier te verminderen. Overleg altijd met je dierenarts voordat je medicatie geeft aan je huisdier.
 • Kalmerende producten: Er zijn verschillende producten op de markt die kunnen helpen om je huisdier te kalmeren, zoals geurdiffusers, speciale dekens en speelgoed.

Het is belangrijk om geduldig te zijn en te onthouden dat het tijd kost om verlatingsangst bij huisdieren te behandelen. Elk huisdier is uniek, dus wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Het belangrijkste is om je huisdier liefde en geduld te tonen terwijl ze leren om met hun angst om te gaan.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.