Hoe herken je artritis bij je huisdier?

BBastiaan 11 augustus 2023 16:16

Artritis is een veel voorkomende aandoening bij huisdieren, vooral bij oudere dieren. Hoewel het geen levensbedreigende aandoening is, kan het wel het leven van je huisdier behoorlijk beïnvloeden. Het kan pijnlijk zijn en de bewegingsvrijheid beperken. Maar hoe herken je artritis bij je huisdier? En wat kun je doen om je huisdier te helpen?

Symptomen van artritis bij huisdieren

De symptomen van artritis kunnen per huisdier verschillen. Over het algemeen zijn er echter een aantal veelvoorkomende tekenen die kunnen wijzen op artritis bij je huisdier:

  • Moeilijkheden met bewegen
  • Verlies van eetlust
  • Veranderingen in gedrag
  • Overmatig likken of bijten aan een specifiek lichaamsdeel

Hieronder volgt een overzicht van de symptomen per soort huisdier:

Soort huisdier Symptomen
Honden Moeite met opstaan, kreupelheid, minder actief zijn
Katten Verminderd springvermogen, vermindering van de vachtverzorging, minder sociale interactie
Vogels Minder vliegen, meer rusten, verandering in potengrip

Behandeling van artritis bij huisdieren

De behandeling van artritis bij huisdieren hangt af van de ernst van de aandoening. In veel gevallen kan een combinatie van medicatie en aanpassingen in de levensstijl helpen om de symptomen te verlichten. Bespreek de opties altijd met een dierenarts.

Preventie van artritis bij huisdieren

Hoewel artritis niet altijd te voorkomen is, zijn er wel maatregelen die je kunt nemen om de kans op het ontwikkelen van de aandoening te verkleinen. Zorg voor voldoende beweging, een gezond gewicht en een gebalanceerd dieet.

Als je vermoedt dat je huisdier artritis heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met de dierenarts. Deze kan een diagnose stellen en een behandelplan opstellen. Zo kan je huisdier de best mogelijke zorg krijgen en kan de kwaliteit van zijn leven verbeteren.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.