Hoe herken je de tekenen van ziekte bij je huisdier

TTijmen 13 september 2023 16:33

Het welzijn van je huisdier is jouw verantwoordelijkheid. Daarom is het belangrijk om de tekenen van ziekte bij je huisdier te kunnen herkennen. Het kan het verschil betekenen tussen leven en dood voor je geliefde vriend. In dit artikel gaan we dieper in op hoe je de tekenen van ziekte bij je huisdier kunt herkennen en wat je moet doen als je huisdier ziek is.

Symptomen van ziekte bij huisdieren

Verschillende ziekten hebben verschillende symptomen, maar er zijn enkele algemene tekenen van ziekte bij huisdieren die je kunt opmerken. Hier zijn enkele van de meest voorkomende:

 • Verminderde eetlust of totaal verlies van eetlust
 • Overmatig drinken en plassen
 • Veranderingen in gedrag, zoals lusteloosheid of agressiviteit
 • Ongewone of slepende ademhaling
 • Braken of diarree
 • Overmatig krabben of bijten aan de huid
 • Onverklaarbaar gewichtsverlies of gewichtstoename

Hoe weet ik of mijn hond of kat ziek is?

Honden en katten vertonen vaak verschillende symptomen wanneer ze ziek zijn. Hier is een handige tabel om je te helpen de tekenen te herkennen:

Symptoom Honden Katten
Verminderde eetlust ✔️ ✔️
Overmatig drinken en plassen ✔️ ✔️
Veranderingen in gedrag ✔️ ✔️
Ongewone of slepende ademhaling ✔️ ✔️
Braken of diarree ✔️ ✔️
Overmatig krabben of bijten aan de huid ✔️ ✔️
Onverklaarbaar gewichtsverlies of gewichtstoename ✔️ ✔️

Wat te doen als je huisdier ziek is

Als je huisdier ziek is, is het belangrijk om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Hier zijn enkele stappen die je moet nemen:

 1. Contacteer je dierenarts. Dit is de eerste en belangrijkste stap. Je dierenarts kan je adviseren over de beste te nemen acties.
 2. Maak notities van de symptomen die je huisdier vertoont. Dit kan je dierenarts helpen bij het stellen van een diagnose.
 3. Houd je huisdier comfortabel en rustig. Stress kan de symptomen van ziekte verergeren.
 4. Volg de instructies van je dierenarts nauwkeurig op. Dit kan het verschil maken tussen herstel en ernstige complicaties.

Het is belangrijk op te merken dat preventieve zorg de beste manier is om ziekte bij huisdieren te voorkomen. Regelmatige controles bij de dierenarts, een gezond dieet en voldoende lichaamsbeweging kunnen je huisdier helpen een lang en gezond leven te leiden.

Meer artikelen