Hoe herken je teken bij je huisdier?

TTijmen 6 augustus 2023 17:46

Teken zijn kleine parasieten die ziekten kunnen overbrengen op je huisdier. Het is dus belangrijk om te weten hoe je ze kunt herkennen en verwijderen. In dit artikel leer je alles over teken bij huisdieren: van herkenning tot preventie.

Wat zijn teken?

Teken behoren tot de spinachtigen en zijn vooral actief in de warmere maanden van het jaar. Ze hechten zich aan de huid van je huisdier en zuigen bloed. De beet van een teek is pijnloos, maar kan ziektes overbrengen zoals de ziekte van Lyme.

Hoe herken ik een teek op mijn huisdier?

Een teek is vaak niet groter dan een speldenkop, maar kan opzwellen tot de grootte van een erwt nadat hij bloed heeft gezogen. Je kunt een teek herkennen aan zijn bolle, donkere lichaam. Hij hecht zich vaak vast op plekken waar de huid dun is, zoals de oren, de hals en de poten van je huisdier.

Symptomen van een tekenbeet

Het kan lastig zijn om tekenbeten te herkennen omdat ze vaak pijnloos zijn. Toch zijn er een paar symptomen waar je op kunt letten:

  • Je huisdier krabt of likt veel aan een bepaalde plek.
  • Er is een bultje of roodheid te zien op de huid van je huisdier.
  • Je huisdier is vermoeid of eet minder dan normaal.

Hoe verwijder ik een teek bij mijn huisdier?

Belangrijk is om een teek zo snel mogelijk te verwijderen om de kans op ziektes te verminderen. Het is belangrijk om de teek niet te verpletteren en de kop niet in de huid van je huisdier te laten zitten. Gebruik een speciale tekentang en draai de teek rustig los. Desinfecteer daarna de plek van de beet met alcohol.

Hoe bescherm ik mijn huisdier tegen teken?

Preventie is de beste manier om je huisdier te beschermen tegen teken. Hier zijn een paar tips:

  • Gebruik een tekenband of vlooien- en tekenmiddel voor je huisdier.
  • Controleer je huisdier regelmatig op teken, vooral na een wandeling in het bos.
  • Houd je tuin vrij van hoog gras en struiken waar teken zich graag in verstoppen.

Het herkennen en behandelen van teken bij je huisdier is belangrijk voor de gezondheid van je dier. Wees daarom alert en neem bij twijfel altijd contact op met je dierenarts.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.