Hoe houd je de oren van je huisdier gezond

BBastiaan 22 augustus 2023 12:37

Het houden van een huisdier gaat verder dan zorgen voor hun basisbehoeften. Als verantwoordelijke eigenaar moet je ook aandacht besteden aan hun gezondheid, met inbegrip van de gezondheid van hun oren. Hier zijn enkele tips en adviezen over hoe je de oren van je huisdier gezond kunt houden.

Regelmatige controle

Het is belangrijk om de oren van je huisdier regelmatig te controleren. Kijk uit voor tekenen van roodheid, zwelling, vieze geur of ongewone afscheiding. Deze kunnen wijzen op een mogelijk oorprobleem.

Reiniging

Reinig de oren van je huisdier zorgvuldig en regelmatig. Er zijn speciale oorreinigingsproducten voor huisdieren op de markt. Zorg ervoor dat je geen wattenstaafjes gebruikt, omdat deze het oor van het dier kunnen beschadigen.

Oorinfecties voorkomen

Voorkom oorinfecties door de oren van je huisdier droog te houden, vooral na het zwemmen. Vermijd ook het overmatig reinigen van de oren, dit kan de natuurlijke beschermende waslaag verwijderen.

Professionele hulp

Als je tekenen van oorproblemen opmerkt, aarzel dan niet om professionele hulp in te roepen. Een dierenarts kan de oorzaak van het probleem vaststellen en de juiste behandeling adviseren.

Hieronder vind je een handige tabel met enkele symptomen om in de gaten te houden:

Symptoom Mogelijke Oorzaak
Roodheid Oorontsteking
Zwelling Oormijt
Vieze geur Bacteriële infectie
Afscheiding Schimmel- of gistinfectie

Met de juiste zorg en aandacht kunnen de oren van je huisdier gezond blijven. Vergeet niet dat preventie de sleutel is, dus houd de oren van je huisdier regelmatig in de gaten en neem bij twijfel altijd contact op met een dierenarts.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.