Hoe houd je je huisdieren veilig tijdens een hittegolf

TTijmen 21 augustus 2023 07:23

Het is zomer en de temperaturen stijgen tot recordhoogte. Voor velen van ons betekent dit plezier in de zon, maar voor onze geliefde huisdieren kan dit een tijd van potentieel gevaar zijn. Een hittegolf kan ernstige gezondheidsrisico's voor huisdieren met zich meebrengen, zoals uitdroging en hitteslag. Daarom is het essentieel om te weten hoe je je huisdieren veilig kunt houden tijdens deze hete zomerdagen.

Herkennen van oververhitting bij huisdieren

Eerst en vooral is het belangrijk om de symptomen van oververhitting bij huisdieren te herkennen. Deze kunnen variëren afhankelijk van het type huisdier, maar algemene symptomen zijn onder andere:

 • Overmatig hijgen of kwijlen
 • Verhoogde hartslag
 • Desoriëntatie of verwarring
 • Lethargie of zwakte
 • Instorten of flauwvallen

Als je een van deze symptomen bij je huisdier opmerkt, neem dan onmiddellijk contact op met je dierenarts.

Tips om je huisdieren koel te houden

Er zijn verschillende manieren om je huisdieren koel te houden en ze te beschermen tegen de hitte.

 1. Zorg voor voldoende schaduw en koel water: Zorg ervoor dat je huisdieren te allen tijde toegang hebben tot een schaduwrijke plek en voldoende koel water. Het is ook een goed idee om ijsblokjes aan het water toe te voegen om het extra koel te houden.
 2. Beperk lichaamsbeweging: Probeer de lichaamsbeweging van je huisdieren te beperken tijdens de heetste uren van de dag. Maak in plaats daarvan vroeg in de ochtend of laat in de avond een wandeling.
 3. Gebruik een koelmat: Er zijn speciale koelmatten voor huisdieren verkrijgbaar die je huisdier een koele plek bieden om op te liggen. Je kunt deze in de koelkast leggen om ze extra verkoelend te maken.
 4. Zorg voor airconditioning: Als je airconditioning in huis hebt, zorg er dan voor dat je huisdier toegang heeft tot deze ruimtes.

Veilige activiteiten voor huisdieren tijdens een hittegolf

Het is ook belangrijk om veilige activiteiten voor je huisdieren te bedenken tijdens een hittegolf. Enkele ideeën zijn onder andere:

 • Spelen in een kinderbadje gevuld met koud water
 • Binnenshuis spelen met speelgoed
 • Traktaties invriezen voor een verkoelende snack

Het is essentieel om de veiligheid en het welzijn van onze huisdieren in gedachten te houden tijdens een hittegolf. Door de symptomen van oververhitting te herkennen, de juiste voorzorgsmaatregelen te nemen en veilige activiteiten te plannen, kunnen we ervoor zorgen dat onze huisdieren een veilige en comfortabele zomer hebben.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.