Hoe je huisdier te beschermen tegen teken

BBastiaan 15 december 2023 07:06

Het beschermen van je huisdier tegen teken is een essentiële taak voor elke verantwoordelijke huisdiereigenaar. Teken zijn niet alleen vervelend, maar kunnen ook gevaarlijke ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme of Babesiose. Daarom is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen en jezelf te wapenen met kennis over hoe je teken kunt verwijderen als je huisdier er een heeft.

Tekenpreventie bij huisdieren

Preventie is de eerste stap in de strijd tegen teken. Hier zijn enkele tips voor het beschermen van je huisdieren tegen teken:

 1. Behandel je huisdieren regelmatig met een anti-tekenmiddel. Er zijn verschillende producten op de markt, zoals sprays, shampoos of halsbanden, die teken afstoten.
 2. Controleer je huisdieren regelmatig op teken, vooral na wandelingen in het bos of andere gebieden met hoge vegetatie.
 3. Houd het gras en de struiken in je tuin kort om te voorkomen dat teken zich daar nestelen.
 4. Vermijd gebieden met hoge vegetatie tijdens wandelingen, omdat teken zich daar vaak verzamelen.

Symptomen van een tekenbeet bij huisdieren

Het kan moeilijk zijn om een tekenbeet te herkennen bij een huisdier. Naast het daadwerkelijk zien van de teek, zijn hier enkele symptomen die kunnen wijzen op een tekenbeet:

 • Verminderde eetlust
 • Lethargie
 • Zwakte
 • Koorts
 • Gewrichtspijn.

Het is belangrijk om je huisdier naar de dierenarts te brengen als je deze symptomen opmerkt. Alleen een dierenarts kan met zekerheid vaststellen of je huisdier door een teek is gebeten en de juiste behandeling voorschrijven.

Hoe een teek veilig te verwijderen bij je huisdier

Als je een teek op je huisdier ziet, is het belangrijk om deze snel en veilig te verwijderen. Hier is een eenvoudige stap-voor-stap handleiding hoe je een teek veilig kunt verwijderen bij je huisdier:

 1. Draag handschoenen om direct contact met de teek te vermijden.
 2. Gebruik een tekentang of pincet en grijp de teek zo dicht mogelijk bij de huid van je huisdier.
 3. Trek de teek rechtop uit de huid zonder te draaien of te knijpen.
 4. Zorg ervoor dat je de hele teek verwijdert, inclusief de kop.
 5. Desinfecteer de bijtplaats met een geschikte oplossing.
 6. Bewaar de teek in een potje met alcohol voor het geval je huisdier ziek wordt, zodat de teek getest kan worden op ziektes.

Het is belangrijk om te weten dat teken ernstige ziekten kunnen overdragen. Daarom is het belangrijk om altijd preventieve maatregelen te nemen en je huisdier regelmatig te controleren op teken. Als je huisdier een teek heeft, is het essentieel om deze zo snel mogelijk veilig te verwijderen en je huisdier in de gaten te houden op tekenen van ziekte. Als je niet zeker weet hoe je een teek moet verwijderen of als je huisdier ziekteverschijnselen vertoont na een tekenbeet, neem dan altijd contact op met je dierenarts.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.