Hoe leer je je hond te stoppen met kauwen op meubels

BBastiaan 3 september 2023 09:11

Heb je ook een hond die graag op je meubels kauwt? Dan weet je hoe frustrerend het kan zijn. Niet alleen omdat je mooie bank of stoel wordt vernield, maar ook omdat het voor je hond zelf niet veilig is. Gelukkig zijn er manieren om je hond te leren stoppen met dit gedrag.

Waarom kauwen honden op meubels?

Het eerste wat je moet begrijpen, is waarom je hond op meubels kauwt. Dit gedrag kan verschillende redenen hebben. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je hond zich verveelt, angstig is, of zijn tanden aan het wisselen is. Door te begrijpen waarom je hond dit gedrag vertoont, kun je effectievere strategieën ontwikkelen om het te stoppen.

Trainingstechnieken om honden te stoppen met kauwen

Er zijn verschillende trainingstechnieken die je kunt gebruiken om je hond te leren stoppen met kauwen op meubels. Hier zijn er een paar:

  1. Afleiding: Geef je hond iets anders om op te kauwen, zoals een bot of een speeltje. Dit kan hem afleiden van het kauwen op de meubels.

  2. Correctie: Als je je hond betrapt op het kauwen op de meubels, zeg dan 'nee' of 'fout' op een strenge toon. Dit kan hem leren dat het gedrag niet acceptabel is.

  3. Beloning: Beloon je hond als hij iets goed doet, zoals kauwen op zijn speelgoed in plaats van op de meubels. Dit kan hem aanmoedigen om het goede gedrag te herhalen.

Hoe voorkom je dat je hond op meubels kauwt

Naast training, zijn er ook een aantal andere dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je hond op meubels kauwt. Hier zijn enkele tips:

  • Zorg ervoor dat je hond genoeg lichaamsbeweging krijgt. Dit kan helpen om zijn energie te verbranden en hem minder geneigd te maken om op meubels te kauwen.

  • Geef je hond genoeg aandacht. Dit kan helpen om gevoelens van angst of verveling, die hem ertoe kunnen aanzetten om op meubels te kauwen, te verminderen.

  • Gebruik een anti-kauwspray op je meubels. Dit kan je hond ontmoedigen om erop te kauwen omdat het een onaangename smaak heeft.

  • Overweeg om professionele hulp in te schakelen. Als je problemen blijft houden met je hond die op meubels kauwt, kan het nuttig zijn om een professionele hondentrainer of gedragstherapeut in te schakelen.

Kauwen op meubels kan een frustrerend probleem zijn, maar met wat geduld en inzet kun je je hond leren om dit gedrag te stoppen. En vergeet niet: elke hond is uniek, dus wat werkt voor de ene hond, werkt misschien niet voor de andere. Het is belangrijk om geduldig en consistent te zijn in je training en aanpak.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.