Hoe leer je je hond te stoppen met springen op mensen

BBastiaan 14 oktober 2023 18:01

Springt je hond vaak op tegen mensen? Dit kan gedrag zijn dat je graag wilt veranderen, en dat is mogelijk! In dit artikel bespreken we verschillende methodes om je hond te trainen om te stoppen met springen. Of het nu een speelse puppy is of een volwassen hond die gewoon enthousiast is om mensen te zien - met de juiste aanpak kan elk gedrag worden veranderd.

Stap 1: Begrijp waarom je hond springt

Het is belangrijk om te begrijpen waarom je hond springt. In veel gevallen doen honden dit omdat ze blij zijn mensen te zien. Ze willen de persoon begroeten en aandacht krijgen. Maar het kan ook een teken zijn van dominantie of opwinding.

Stap 2: Negeer het springgedrag

De eerste stap in het afleren van het springen is om je hond te negeren als hij springt. Dit betekent dat je hem geen aandacht geeft als hij springt - geen knuffels, geen aaien, geen praten. Je kunt zelfs de andere kant op kijken of de kamer verlaten.

Stap 3: Beloon het gewenste gedrag

Zodra je hond stopt met springen en vier poten op de grond houdt, beloon je hem met iets waar hij van houdt. Dit kan aaien zijn, een compliment geven of een hondenkoekje. Op deze manier leert je hond dat hij beloningen krijgt als hij stopt met springen.

Stap 4: Gebruik een commando

Een ander onderdeel van de training kan het gebruik van een commando zijn. Je kunt je hond bijvoorbeeld leren om te gaan zitten als er mensen in de buurt zijn. Dit kan helpen om het springen te voorkomen.

Verschillende trainingsmethoden

Er zijn verschillende methoden om je hond te trainen om te stoppen met springen. Hieronder vind je een overzicht van de meest gebruikte methoden.

Methode Beschrijving
Negeermethode Hierbij negeer je je hond volledig als hij springt.
Beloningsmethode Je beloont je hond als hij stopt met springen en vier poten op de grond houdt.
Commandomethode Je leert je hond een commando dat hij moet volgen in plaats van te springen.

Het is belangrijk om te onthouden dat geen enkele methode meteen werkt. Het vergt tijd en geduld om het gedrag van je hond te veranderen. Maar met consistente training en positieve versterking kan je hond leren om te stoppen met springen op mensen.

Vraag hulp aan een professional

Als je moeite hebt met het trainen van je hond, kun je altijd hulp vragen aan een professional. Een professionele hondentrainer of een hondenschool kan je voorzien van de nodige tools en technieken om je hond effectief te trainen.

Onthoud: geduld is de sleutel. Verwacht niet dat je hond van de ene op de andere dag stopt met springen. Het kost tijd en consistentie, maar met de juiste aanpak zal je hond uiteindelijk leren om zijn enthousiasme op een meer gepaste manier te tonen.

Meer artikelen