Hoe om te gaan met angst bij huisdieren

BBastiaan 14 januari 2024 07:06

Als je een huisdier hebt, dan weet je dat ze net als mensen emoties hebben. Een van deze emoties is angst. Huisdieren kunnen angstig worden door verschillende situaties zoals onweer, vuurwerk, alleen zijn of een bezoek aan de dierenarts. In dit artikel leggen we uit hoe je om kunt gaan met angst bij huisdieren.

Symptomen van angst bij huisdieren

Het is belangrijk om de symptomen van angst bij je huisdier te herkennen. Deze kunnen variëren afhankelijk van het soort dier, maar er zijn een aantal algemene tekenen van angst bij huisdieren:

 • Verstoppertje spelen of zich isoleren
 • Overmatig blaffen, miauwen of piepen
 • Overmatig likken of kauwen
 • Plassen of poepen in huis
 • Veel trillen of beven

Oorzaken van angst bij huisdieren

Er zijn verschillende factoren die angst bij huisdieren kunnen veroorzaken. Hier zijn een paar voorbeelden:

 • Lawaai: Veel huisdieren hebben angst voor harde geluiden zoals onweer of vuurwerk.
 • Alleen zijn: Sommige huisdieren kunnen verlatingsangst hebben en worden angstig als ze alleen gelaten worden.
 • Nieuwe omgeving: Verhuizen naar een nieuwe plek kan stressvol zijn voor huisdieren en angst veroorzaken.

Behandeling van angst bij huisdieren

Er zijn verschillende manieren om het omgaan met angst bij huisdieren te behandelen. Het is belangrijk om te onthouden dat elke huisdier anders is en wat voor de een werkt, werkt misschien niet voor de ander. Hier zijn enkele methodes die je kunt proberen:

 • Training: Gedragstherapie kan een effectieve manier zijn om huisdieren te helpen omgaan met hun angst. Het kan helpen om je huisdier te trainen om kalm te blijven in situaties die angst veroorzaken.
 • Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie nodig zijn om de angst van een huisdier te beheersen. Het is belangrijk om dit te bespreken met een dierenarts.
 • Natuurlijke remedies: Er zijn ook enkele natuurlijke remedies die kunnen helpen de angst van een huisdier te verminderen, zoals aromatherapie, massage of CBD olie.

Tips om angst bij huisdieren te verminderen

Hier zijn enkele praktische tips die je thuis kunt proberen om de angst van je huisdier te verminderen:

 1. Zorg voor een veilige plek: Je huisdier moet een plek hebben waar hij zich veilig en comfortabel voelt. Dit kan een specifieke kamer, kist of bed zijn.
 2. Blijf kalm: Je huisdier kan je emoties oppikken. Het is dus belangrijk om kalm te blijven als jouw huisdier angstig is.
 3. Gebruik positieve bekrachtiging: Beloon je huisdier als het zich goed gedraagt tijdens een angstige situatie. Dit kan helpen om positief gedrag te bevorderen.
 4. Zorg voor afleiding: Speelgoed, muziek of een kauwsnack kan je huisdier afleiden tijdens een angstwekkende situatie.

Het omgaan met angst bij huisdieren kan een uitdaging zijn, maar het is belangrijk om geduldig en begripvol te zijn. Huisdieren zijn een belangrijk onderdeel van ons leven en het is onze verantwoordelijkheid om voor ze te zorgen en ze zo comfortabel mogelijk te maken.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.