Hoe reis je veilig met je huisdier?

BBastiaan 9 augustus 2023 09:37

Je huisdier is een belangrijk deel van je leven en je wilt natuurlijk dat ze altijd veilig zijn, zelfs tijdens het reizen. Of je nu met de auto, trein of vliegtuig reist, er zijn verschillende manieren om ervoor te zorgen dat je huisdier comfortabel en veilig is.

Veilig reizen met de auto

Reizen met je huisdier in de auto kan een uitdaging zijn, vooral tijdens lange ritten. Hier zijn enkele tips om reizen in de auto veiliger en aangenamer te maken voor jou en je huisdier:

 1. Zorg voor een geschikte reismand of bench. Deze moet groot genoeg zijn zodat je huisdier zich comfortabel kan bewegen, maar niet te groot zodat ze niet rond kunnen worden geslingerd bij een plotselinge stop.

 2. Gebruik een veiligheidsgordel voor huisdieren. Dit is een harnas dat je huisdier om zijn lichaam draagt en dat je aan de veiligheidsgordel van je auto bevestigt.

 3. Zorg voor voldoende stops. Je huisdier heeft tijd nodig om even te pauzeren, te plassen en te spelen.

Reizen met de trein

Reizen met je huisdier in de trein kan ook wat uitdagingen met zich meebrengen. Hier zijn enkele aanbevelingen:

 1. Controleer de huisdierbeleid van de treinmaatschappij. Niet alle treinmaatschappijen staan huisdieren toe, en sommige hebben beperkingen op het soort en de grootte van de huisdieren die ze toestaan.

 2. Zorg voor een rustige plek voor je huisdier. Het kan stressvol zijn voor je huisdier om omringd te zijn door vreemden, dus probeer een rustige plek te vinden waar je huisdier zich kan ontspannen.

 3. Houd je huisdier aangelijnd of in een reismand. Dit zorgt ervoor dat je huisdier niet kan weglopen en houdt andere passagiers veilig.

Vliegen met je huisdier

Vliegen kan een van de meest stressvolle manieren zijn om te reizen voor een huisdier. Hier zijn enkele tips:

 1. Overleg met je dierenarts. Je dierenarts kan aanbevelingen doen over de beste manier om met je huisdier te vliegen en kan medicijnen voorschrijven om angst bij je huisdier te verminderen.

 2. Controleer de regels van de luchtvaartmaatschappij. Elke luchtvaartmaatschappij heeft zijn eigen regels over het reizen met huisdieren. Sommige luchtvaartmaatschappijen laten huisdieren toe in de cabine, terwijl anderen ze alleen in het ruim toestaan.

 3. Zorg voor een veilige en comfortabele reismand. De reismand moet goed geventileerd zijn en groot genoeg voor je huisdier om zich comfortabel te bewegen.

Checklist voor reizen met huisdieren

Hier is een handige checklist om ervoor te zorgen dat je alles bij je hebt wat je nodig hebt wanneer je met je huisdier reist:

 • Geschikte reismand of bench
 • Huisdier veiligheidsgordel (voor auto reizen)
 • Voedsel en water voor de reis
 • Speelgoed om je huisdier bezig te houden
 • Medicatie (indien nodig)
 • Dekens voor comfort
 • Huisdierpaspoort (voor internationale reizen)

Met de juiste voorbereiding en de nodige voorzorgsmaatregelen, kan reizen met je huisdier een plezierige ervaring zijn voor jullie beiden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.