Hoe voed je een oudere kat op de juiste manier

TTijmen 19 december 2023 07:07

Het is geen geheim dat katten, net als mensen, andere voedingsbehoeften hebben naarmate ze ouder worden. De vraag is, hoe voed je een oudere kat op de juiste manier? In dit artikel zullen we deze vraag beantwoorden en meer om je te helpen bij het verzorgen van jouw oudere kat.

Voedingsbehoeften van een oudere kat

Naarmate katten ouder worden, veranderen hun voedingsbehoeften. Ze hebben mogelijk minder energie nodig van hun dieet omdat ze minder actief zijn. Daarnaast kan hun spijsverteringssysteem moeite hebben met het verteren van bepaalde soorten voedsel, en ze kunnen bepaalde gezondheidsproblemen ontwikkelen die een verandering in hun dieet vereisen.

Beste voeding voor een oude kat

Er zijn veel verschillende soorten kattenvoer op de markt, dus het kan moeilijk zijn om te weten welke het beste is voor jouw oudere kat. Hier zijn enkele richtlijnen om te volgen bij het kiezen van het juiste voedsel voor jouw kat:

  1. Hoogwaardige eiwitten: Oudere katten hebben eiwitten nodig voor het behoud van hun spiermassa. Zoek naar voeding met hoogwaardige eiwitten als een van de eerste ingrediënten.
  2. Weinig koolhydraten: Katten zijn carnivoren en hebben dus weinig koolhydraten nodig. Voeding rijk aan koolhydraten kan leiden tot overgewicht en andere gezondheidsproblemen bij oudere katten.
  3. Voedzame vetten: Vetten zijn een goede bron van energie voor katten en helpen bij de opname van vitamines. Zorg ervoor dat het voer dat je kiest, gezonde vetten bevat.

Hieronder vind je een tabel met enkele van de populaire voedingskeuzes voor oudere katten:

Merk Eiwit Vet Koolhydraten
Royal Canin Senior 28% 14% 44%
Hill's Science Diet Senior 30% 19.5% 36.5%
Purina Pro Plan Senior 36% 16% 42%

Gezonde voeding voor een oudere kat

Naast kattenvoer zijn er ook andere voedingsmiddelen die je aan het dieet van jouw oudere kat kunt toevoegen voor extra voedingswaarde. Dit kunnen bijvoorbeeld gekookte kip, vis of eieren zijn. Het is belangrijk om te onthouden dat deze voedingsmiddelen alleen als aanvulling op hun dieet moeten worden gegeven en niet als vervanging van hun reguliere voer.

Het verzorgen van een oudere kat kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en tools kun je ervoor zorgen dat je kat gezond en gelukkig blijft. Vergeet niet om altijd het advies van een dierenarts in te winnen als je overweegt om veranderingen in het dieet van jouw kat aan te brengen. Met de juiste voeding en zorg kan jouw oudere kat nog vele jaren een gelukkig en gezond leven leiden.

Meer artikelen