Kunnen huisdieren Covid-19 krijgen? Wat we tot nu toe weten

TTijmen 29 augustus 2023 07:02

In tijden van pandemieën zoals Covid-19 doen zich veel vragen voor. Een veelvoorkomende vraag is of onze huisdieren ook gevaar lopen. Wat we tot nu toe weten is gebaseerd op verschillende studies en onderzoeken, en dit is wat we kunnen concluderen.

Huisdieren en Covid-19: wat we weten

Naar aanleiding van verschillende tests en studies kunnen we stellen dat huisdieren het coronavirus kunnen krijgen, maar de kans is zeer klein. De meeste huisdieren die positief testten op het virus hadden nauw contact met een besmet persoon. Dus, hoewel het zeldzaam is, is het mogelijk.

Huisdieren die positief hebben getest

Er zijn gevallen van huisdieren over de hele wereld die positief hebben getest op Covid-19. Dit zijn voornamelijk honden en katten die in nauw contact stonden met besmette mensen. Hoewel het belangrijk is op te merken dat, ondanks het feit dat deze dieren het virus hadden, ze geen ernstige symptomen vertoonden.

Huisdieren en de verspreiding van het virus

Hoewel huisdieren het virus kunnen krijgen, is er geen bewijs dat ze het virus naar mensen kunnen verspreiden. Dat betekent dat, zelfs als je huisdier het virus heeft, je geen risico loopt om het van hen te krijgen.

Hoe beschermen we onze huisdieren?

Er zijn verschillende maatregelen die we kunnen nemen om onze huisdieren veilig te houden tijdens deze pandemie. Hier zijn enkele aanbevelingen:

  • Beperk contact met je huisdier als je ziek bent: Het is het beste om, als je Covid-19 symptomen hebt, fysiek contact met je huisdier zoveel mogelijk te vermijden. Dit betekent geen knuffels, kussen, of ze laten likken op je gezicht.

  • Handhygiëne: Het is belangrijk om je handen te wassen voor en na het aaien van je huisdier, vooral als je symptomen van de ziekte vertoont.

  • Hou ze binnen: Het is raadzaam om je huisdieren zo veel mogelijk binnen te houden. Dit vermindert de kans dat ze in contact komen met een besmet persoon of een besmet oppervlak.

Covid-19 symptomen bij huisdieren

De symptomen van Covid-19 bij huisdieren zijn niet erg duidelijk. De meeste huisdieren die positief testten op het virus hadden milde symptomen of waren asymptomatisch. Echter, enkele mogelijke symptomen zijn hoesten, moeilijk ademen, verlies van eetlust en lusteloosheid.

In conclusie, het is dus belangrijk om op te merken dat huisdieren het coronavirus kunnen krijgen, maar het risico is zeer klein. Bovendien kunnen ze het virus niet naar mensen overbrengen. Het is echter altijd belangrijk om veilig te blijven en de nodige maatregelen te nemen om onze huisdieren te beschermen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.