Tips om je huisdier te beschermen tegen teken

BBastiaan 28 februari 2024 07:06

Als liefhebbende huisdiereigenaar wil je natuurlijk alles doen om je huisdier gezond en gelukkig te houden. Een van de dingen waar je je zorgen over kunt maken, vooral in de warmere maanden, zijn teken. Teken zijn kleine spinachtige parasieten die zich voeden met het bloed van zoogdieren, inclusief onze huisdieren. Ze kunnen vervelende ziektes overbrengen zoals de ziekte van Lyme. Daarom is het belangrijk om je huisdier te beschermen tegen deze kleine indringers. Hier zijn enkele tips om je daarbij te helpen.

Herken de risicogebieden

Het eerste wat je moet doen, is weten waar en wanneer je huisdier het meest vatbaar is voor teken. Teken houden van warm, vochtig weer en leven voornamelijk in bosrijke gebieden of hoog gras. Als je dus met je hond wandelt in dergelijke gebieden, wees dan vooral alert.

Gebruik anti-tekenproducten

Er zijn tal van producten op de markt die kunnen helpen om je huisdier te beschermen tegen teken. Dit kunnen shampoos, sprays of speciale halsbanden zijn die een stof bevatten die teken afstoot. Het is belangrijk om deze producten correct te gebruiken, dus lees altijd de instructies op de verpakking.

Controleer je huisdier regelmatig

Het is belangrijk om je huisdier regelmatig te controleren op teken, vooral na een wandeling in een risicogebied. Teken kunnen zich op elke plaats op het lichaam van je huisdier bevinden, maar ze hebben een voorkeur voor warme, donkere plaatsen zoals tussen de poten, rond de oren of de staartbasis.

Verwijder teken correct

Als je een teek vindt op je huisdier, is het belangrijk om deze correct te verwijderen. Doe dit met een speciale tekentang en zorg ervoor dat je de kop van de teek niet in de huid van je huisdier achterlaat.

Houd je tuin tekenvrij

Het bijhouden van je tuin kan ook helpen om het risico op teken te verminderen. Houd het gras kort, ruim afgevallen bladeren op en houd struiken en bomen goed gesnoeid.

Nu we de basis hebben behandeld, hier zijn enkele extra tips om je huisdier te beschermen tegen teken:

Extra tips
1. Overweeg een jaarlijkse vaccinatie tegen de ziekte van Lyme als je in een risicogebied woont.
2. Geef je huisdier regelmatig een medische check-up.
3. Vermijd wandelen in hoog gras of bosrijke gebieden tijdens piekteken seizoen.
4. Praat met je dierenarts over de beste anti-tekenproducten en -strategieën voor jouw huisdier.

Hoe beter je voorbereid bent, hoe beter je in staat zult zijn om je huisdier te beschermen tegen teken en de ziektes die ze kunnen overbrengen.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.