Wat te doen als je hond last heeft van diarree

BBastiaan 6 december 2023 07:07

Als je hond last heeft van diarree, kan dat een zorgwekkend teken zijn. Het is belangrijk om de symptomen te herkennen en te weten hoe je het kunt behandelen. Dit artikel geeft je een grondig overzicht van wat te doen als je hond last heeft van diarree.

Symptomen en oorzaken van diarree bij honden

De symptomen van honden diarree kunnen variëren afhankelijk van de oorzaak. Meestal zien we frequentere en waterige ontlasting. Soms kan er ook bloed of slijm in de ontlasting zitten.

De oorzaken van diarree bij honden zijn zeer divers. Het kan gaan om:

  • Voedselintoleranties
  • Virale, bacteriële of parasitaire infecties
  • Ziekten zoals pancreatitis of nierziekte

Wanneer naar de dierenarts?

Als je hond last heeft van acute diarree, wat betekent dat het plotseling is opgetreden, is het altijd een goed idee om direct contact op te nemen met je dierenarts. Zeker als je hond ook andere symptomen vertoont zoals braken, lusteloosheid of als de diarree bloed bevat.

Bij chronische diarree, die langer dan een paar dagen aanhoudt, is het ook belangrijk om een dierenarts te raadplegen.

Behandeling van diarree bij honden

Er zijn verschillende manieren om honden diarree te behandelen. Dit omvat zowel medische behandelingen als huismiddeltjes.

Medische behandelingen zijn meestal nodig als de diarree wordt veroorzaakt door een onderliggende ziekte of infectie. Je dierenarts kan specifieke medicijnen voorschrijven om de infectie te behandelen of de onderliggende oorzaak aan te pakken.

Huismiddeltjes kunnen nuttig zijn bij milde gevallen van diarree, vooral als het wordt veroorzaakt door iets eenvoudigs als een verandering in het dieet.

Hier zijn enkele huisremedies voor honden diarree:

Huismiddel Beschrijving
Rijstwater Kook wat witte rijst in een ruime hoeveelheid water. Laat het afkoelen en geef je hond het rijstwater te drinken.
Pompoen Pureer wat gekookte pompoen en meng het door het voer van je hond.
Probiotica Geef je hond probiotica om de darmflora te helpen herstellen.

Preventie van diarree bij honden

De beste manier om diarree bij honden te voorkomen, is door te zorgen voor een gezond en evenwichtig dieet. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je hond voldoende beweging krijgt en regelmatige veterinaire controles ondergaat.

Dieet voor honden met diarree moet licht verteerbaar voedsel bevatten, zoals gekookte kip en rijst. Vermijd voedsel dat rijk is aan vetten en kruiden, omdat dit de darmen kan irriteren.

Onthoud dat diarree bij honden ernstig kan zijn en soms kan duiden op een onderliggende gezondheidsprobleem. Het is altijd belangrijk om een dierenarts te raadplegen als je hond diarree heeft.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.