Wat te doen als je hond last heeft van reisziekte

BBastiaan 17 september 2023 21:01

Veel hondeneigenaren hebben wel eens meegemaakt dat hun trouwe viervoeter ongemakkelijk of zelfs ziek wordt tijdens het reizen. Dit fenomeen, beter bekend als hondenreisziekte, is vrij gebruikelijk en kan een bron van stress zijn voor zowel de hond als de eigenaar. Hoewel het een vervelende aandoening is, zijn er gelukkig verschillende manieren om ermee om te gaan.

Herken de symptomen van hondenreisziekte

De eerste stap in de aanpak van hondenreisziekte is het herkennen van de symptomen. Deze kunnen variëren van lichte onrust tot overgeven en diarree. Veel voorkomende symptomen zijn:

  • Overmatig kwijlen
  • Onrustig gedrag
  • Misselijkheid of braken
  • Verlies van evenwicht

Mocht je hond een of meer van deze symptomen vertonen tijdens een autorit, dan kan het zijn dat hij last heeft van reisziekte.

Oorzaken van reisziekte bij honden

De oorzaak van reisziekte bij honden is vergelijkbaar met die bij mensen: het is een reactie op beweging. Wanneer een hond in een auto zit, kunnen de bewegingen ervoor zorgen dat het evenwichtsorgaan in het binnenoor wordt verstoord, wat leidt tot misselijkheid en overgeven. Honden die gevoelig zijn voor angst kunnen ook eerder last hebben van reisziekte.

Behandeling voor hondenreisziekte

Er zijn verschillende behandelingsopties voor hondenreisziekte. Afhankelijk van de ernst van de symptomen, kan je ervoor kiezen om een van de volgende methoden te proberen:

Medicatie: Er zijn verschillende medicijnen beschikbaar die kunnen helpen bij het voorkomen en/of behandelen van reisziekte bij honden. Het kan handig zijn om met een dierenarts te overleggen welk medicijn het beste is voor jouw hond.

Huisremedies: Sommige hondeneigenaren zweren bij bepaalde huisremedies zoals gember of lavendelolie. Hoewel de effectiviteit van deze remedies kan variëren, kunnen ze een optie zijn als je liever geen medicijnen geeft aan je hond.

Preventieve maatregelen voor hondenreisziekte

Maatregel Beschrijving
Korte ritjes Begin met korte ritjes en verleng deze geleidelijk om je hond aan de beweging te laten wennen.
Lege maag Probeer te voorkomen dat je hond vlak voor de rit eet om misselijkheid te verminderen.
Voldoende pauzes Neem regelmatig pauzes tijdens lange ritten om je hond de kans te geven even te bewegen en te rusten.
Frisse lucht Zorg voor voldoende frisse lucht in de auto.

Het omgaan met hondenreisziekte kan een uitdaging zijn, maar met de juiste kennis en handvatten kan je jouw hond helpen om de reis zo comfortabel mogelijk te maken. Onthoud dat elke hond anders is, dus het kan wat experimenteren en aanpassen vergen om te ontdekken wat voor jouw hond het beste werkt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.