Wat te doen als je huisdier angstig is voor de dierenarts

BBastiaan 30 september 2023 07:21

Een bezoek aan de dierenarts kan stressvol zijn, zowel voor jou als voor je huisdier. Vooral als je huisdier angstig is, kan het een ware uitdaging zijn. Maar maak je geen zorgen, er zijn manieren om je huisdier te helpen ontspannen en het bezoek aan de dierenarts minder angstwekkend te maken. In dit artikel geven we je een aantal tips die je kunt proberen.

Ken de tekenen van angst bij je huisdier

Allereerst is het belangrijk om de tekenen van angst bij je huisdier te herkennen. Deze kunnen variëren afhankelijk van het soort huisdier, maar enkele algemene tekenen zijn onder andere trillen, overmatig likken of hijgen, pogingen om te ontsnappen, agressie en overmatig blaffen of miauwen.

Tips om je huisdier te kalmeren

Er zijn verschillende strategieën die je kunt proberen om je huisdier te helpen ontspannen. Hier zijn een paar suggesties:

  • Maak het vervoer naar de dierenarts comfortabel: Zorg dat de reis naar de dierenarts zo comfortabel mogelijk is voor je huisdier. Dit kan betekenen dat je een comfortabele draagtas gebruikt of je huisdier laat wennen aan de auto.
  • Breng iets vertrouwds mee: Neem iets mee naar de dierenarts dat je huisdier associeert met thuis en comfort. Dit kan een favoriet speeltje of deken zijn.
  • Oefen met ‘nep’ dierenartsbezoeken: Overweeg om 'nep' bezoeken aan de dierenarts te oefenen met je huisdier om ze te laten wennen aan de ervaring.
  • Gebruik rustgevende producten: Er zijn verschillende producten op de markt die kunnen helpen om je huisdier te kalmeren. Dit kunnen feromonen sprays, druppels of zelfs speciale dierenkleding zijn.
Product Beschrijving
Feliway Classic Spray Een synthetische kopie van het gezichtsferomoon van katten. Helpt katten te kalmeren en stress te verminderen.
Adaptil Calm Halsband Bevat het Dog Appeasing Pheromone (DAP) dat helpt honden te kalmeren en gerust te stellen.

Gedragstherapie voor angstige huisdieren

Als je huisdier extreem angstig is, kan gedragstherapie een optie zijn. Gedragstherapie kan helpen om de onderliggende oorzaken van de angst van je huisdier aan te pakken en ze te leren omgaan met stressvolle situaties. Overleg met je dierenarts of een professionele gedragstherapeut om de beste aanpak voor je huisdier te bepalen.

Bezoeken aan de dierenarts hoeven niet stressvol te zijn. Met de juiste voorbereiding en aanpak kan je huisdier leren omgaan met bezoeken aan de dierenarts en kan het een minder angstige ervaring worden.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.