Wat te doen als je huisdier een vreemd object heeft ingeslikt

BBastiaan 1 september 2023 21:52

Het kan iedereen overkomen: je draait je even om en vindt je hond kauwend op een stuk speelgoed. Of je ziet je kat plotseling een bolletje wol doorslikken. Ja, onze huisdieren zijn nieuwsgierige wezens en soms leidt die nieuwsgierigheid tot het inslikken van vreemde objecten. Dit kan gevaarlijk zijn en het is belangrijk om te weten welke stappen je moet ondernemen als dit gebeurt.

Herkennen dat je huisdier iets heeft ingeslikt

Het eerste dat je moet doen, is leren herkennen wanneer je huisdier iets heeft ingeslikt. Enkele symptomen die erop kunnen wijzen, zijn:

 • Overgeven
 • Gebrek aan eetlust
 • Lethargie
 • Buikpijn
 • Veranderingen in de stoelgang (zoals diarree of constipatie)

Eerste hulp bij inslikken vreemd object

Als je vermoedt dat je huisdier iets heeft ingeslikt, is het belangrijk om meteen in actie te komen. Hier zijn enkele stappen die je kunt ondernemen:

 1. Blijf kalm: Paniek zal je denkvermogen belemmeren. Adem diep in en uit en probeer een helder hoofd te houden.
 2. Probeer te identificeren wat het object is: Als je ziet wat je huisdier heeft ingeslikt, kan dit nuttige informatie zijn voor de dierenarts.
 3. Neem contact op met de dierenarts: Bel je dierenarts meteen. Afhankelijk van het ingeslikte object kan hij of zij aanraden om meteen naar de praktijk te komen of om thuis een afwachtende houding aan te nemen.

Behandeling na inslikken vreemd object

Als je huisdier een vreemd object heeft ingeslikt, zal de dierenarts waarschijnlijk beeldvormende technieken zoals röntgenstralen of een endoscopie gebruiken om te bepalen waar het object zich bevindt en hoe groot het is. Afhankelijk van deze factoren kan het nodig zijn om het object operatief te verwijderen.

Preventie van inslikken vreemd object

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Hier zijn enkele veiligheidstips om te voorkomen dat je huisdier vreemde objecten inslikt:

 • Houd kleine objecten buiten bereik: Kleine speelgoedjes, sieraden, munten en knoopbatterijen zijn enkele van de meest voorkomende objecten die huisdieren inslikken.
 • Wees voorzichtig met bepaalde soorten speelgoed en voedsel: Speelgoed met kleine onderdelen en voedsel zoals druiven, kersen en olijven (vanwege de pit) kunnen een risico vormen.
 • Train je huisdier: Leer je huisdier om alleen zijn eigen speelgoed en voedsel te kauwen.

Hopelijk helpt dit artikel je om te weten wat je moet doen als je huisdier een vreemd object heeft ingeslikt en hoe je dergelijke situaties in de toekomst kunt voorkomen. Onthoud altijd dat het belangrijk is om meteen actie te ondernemen en je dierenarts te bellen als je vermoedt dat je huisdier iets heeft ingeslikt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.