Wat te doen als je kat agressief is

TTijmen 15 september 2023 21:52

Heb je je ooit afgevraagd: 'is mijn kat agressief?' Of misschien heb je je afgevraagd: 'wat te doen als mijn kat mij aanvalt'? Dan ben je niet alleen. Het kan moeilijk zijn om te weten hoe om te gaan met een agressieve kat en wat de oorzaken van dit gedrag kunnen zijn. In dit artikel gaan we in op mogelijke oorzaken en wat je kunt doen als je kat agressief is.

Oorzaken van agressie bij katten

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waarom je kat agressief gedrag vertoont. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken:

 1. Angst: Een kat kan agressief zijn door angst. Dit kan bijvoorbeeld komen door een traumatische ervaring of een verandering in de omgeving.
 2. Pijn of ongemak: Medische oorzaken van agressie bij katten kunnen variëren van pijn tot ernstige ziekten. Het is belangrijk om je kat regelmatig te laten controleren door de dierenarts.
 3. Territoriale agressie: Katten kunnen agressief worden als ze hun territorium voelen bedreigd. Dit kan gebeuren als er een nieuwe kat in huis komt of als de leefomgeving van de kat verandert.
 4. Overstimulatie: Te veel aaien of aanraken op plaatsen waar de kat dat niet prettig vindt, kan leiden tot agressie.

Symptomen van agressie bij katten

Net als bij mensen kunnen de tekenen van agressie bij katten variëren. Hier zijn enkele van de meest voorkomende symptomen van agressie bij katten:

 • Grommen of blazen
 • Oren plat naar achteren
 • Staart zwiept heen en weer
 • Krabben en bijten
 • Pupil verwijding

Wat te doen als je kat agressief is

Als je merkt dat je kat agressief is, dan zijn er verschillende stappen die je kunt nemen:

 1. Probeer de oorzaak te achterhalen: Kijk of er veranderingen in de omgeving van je kat zijn die het agressieve gedrag kunnen veroorzaken. Verminder indien mogelijk deze factoren.
 2. Raadpleeg een dierenarts: Als de agressie plotseling optreedt of als je kat zich ook anders gedraagt, kan er een medische oorzaak zijn. Een bezoek aan de dierenarts is dan aan te raden.
 3. Geef je kat ruimte: Forceer geen interactie met een agressieve kat. Geef de kat tijd om te kalmeren en zorg voor een veilige plek waar de kat zich kan terugtrekken.
 4. Gebruik positieve bekrachtiging: Beloon goed gedrag en probeer slecht gedrag te negeren. Op deze manier kan je kat leren dat agressief gedrag niet lonend is.
 5. Raadpleeg een gedragstherapeut: Als de agressie aanhoudt, kan het nuttig zijn om een professional in te schakelen. Een gedragstherapeut kan helpen om het gedrag van je kat te begrijpen en te veranderen.

In onderstaande tabel vind je een samenvatting van de genoemde stappen:

Stappen Beschrijving
Oorzaak achterhalen Kijk of er veranderingen in de omgeving zijn die de agressie kunnen veroorzaken
Raadpleeg een dierenarts Bij plotselinge agressie of als je kat zich ook anders gedraagt, kan een bezoek aan de dierenarts nodig zijn
Geef je kat ruimte Forceer geen interactie met een agressieve kat. Zorg voor een veilige plek waar de kat zich kan terugtrekken
Gebruik positieve bekrachtiging Beloon goed gedrag en probeer slecht gedrag te negeren
Raadpleeg een gedragstherapeut Als de agressie aanhoudt, kan het nuttig zijn om een professional in te schakelen

Het is belangrijk om te onthouden dat elk kat uniek is en dat wat bij de ene kat werkt, misschien niet bij de andere kat werkt. Wees geduldig en consistent in je aanpak. En vergeet niet, agressie is vaak een teken dat er iets mis is, dus negeer het niet.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.