Wat te doen als je kat niet in de kattenbak gaat

TTijmen 3 januari 2024 07:06

Elke katteneigenaar heeft wel eens met dit probleem te maken: de kat gaat niet in de kattenbak. Dit kan verschillende oorzaken hebben en het is belangrijk om de juiste oplossing te vinden. In dit artikel gaan we dieper in op dit probleem en geven we je praktische tips om je kat weer in de kattenbak te krijgen.

Mogelijke oorzaken

Er zijn verschillende redenen waarom een kat de kattenbak vermijdt. Hier volgen enkele mogelijke oorzaken:

 1. De kattenbak is niet schoon genoeg. Katten zijn erg schoon en als de kattenbak niet regelmatig wordt schoongemaakt, kan dit hen weerhouden om deze te gebruiken.
 2. De kattenbak staat op de verkeerde plek. Katten geven de voorkeur aan een rustige plek waar ze niet gestoord kunnen worden.
 3. De kat heeft een medisch probleem. Als je kat pijn heeft tijdens het gebruik van de kattenbak, kan dit leiden tot kattenbakvermijding.
 4. Stress of angst. Veranderingen in de omgeving of stress kunnen ook leiden tot problemen met de kattenbak.

Praktische oplossingen

Als je eenmaal de oorzaak van het probleem hebt vastgesteld, kun je beginnen met het toepassen van mogelijke oplossingen. Hier zijn enkele tips:

 • Houd de kattenbak schoon. Dit is de meest voor de hand liggende oplossing, maar ook de belangrijkste. Maak de kattenbak minstens een keer per dag schoon en vervang de kattenbakvulling regelmatig.

 • Controleer de locatie van de kattenbak. Als de kattenbak op een drukke plek staat, overweeg dan om hem naar een rustigere plek te verplaatsen.

 • Bezoek de dierenarts. Als je vermoedt dat je kat een medisch probleem heeft, is het belangrijk om zo snel mogelijk een afspraak te maken met de dierenarts.

 • Zorg voor een stressvrije omgeving. Als je denkt dat stress de oorzaak is, probeer dan veranderingen in de omgeving van je kat te minimaliseren en zorg voor voldoende verstopplekken en rustige plekken.

Aanpassingen voor de kattenbak

Soms kan het nodig zijn om de kattenbak zelf aan te passen. Overweeg de volgende mogelijkheden:

 • Grotere kattenbak. Voor grotere katten of katten die graag graven, kan een grotere kattenbak nuttig zijn.

 • Ander type kattenbakvulling. Sommige katten hebben een voorkeur voor een bepaald type kattenbakvulling. Het kan even duren om uit te vinden welke je kat het liefst heeft, maar het is de moeite waard.

 • Meerdere kattenbakken. Als je meerdere katten hebt, is het een goed idee om meer dan één kattenbak te hebben.

Kattenbakproblemen kunnen frustrerend zijn, maar met geduld en de juiste aanpak zijn ze meestal op te lossen. Vergeet niet dat elke kat uniek is en dat wat voor de ene kat werkt, misschien niet voor de andere werkt. Wees geduldig en probeer verschillende oplossingen tot je vindt wat voor jouw kat werkt.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.