Wat te weten over honden en chocolade

BBastiaan 24 oktober 2023 07:02

Veel hondeneigenaren weten dat chocolade giftig is voor honden, maar weet je ook waarom? En wat moet je doen als je hond toch chocolade heeft gegeten? In dit artikel geven we antwoord op deze vragen en meer.

Waarom is chocolade giftig voor honden?

Chocolade bevat een stof genaamd theobromine. Dit is een soort cafeïne die voor ons mensen geen kwaad kan, maar voor honden wel. Honden kunnen theobromine namelijk niet goed afbreken. Wanneer een hond chocolade eet, kan de theobromine in de chocolade de hartslag van de hond verhogen, zijn zenuwstelsel aantasten en zelfs dodelijk zijn.

Hoeveel chocolade is giftig voor een hond?

De hoeveelheid chocolade die giftig is voor een hond hangt af van het type chocolade en het gewicht van de hond. Pure chocolade bevat bijvoorbeeld meer theobromine dan melkchocolade. Hieronder een tabel met de hoeveelheden chocolade die giftig kunnen zijn voor honden:

Gewicht hond Melkchocolade Pure chocolade
5 kg 60g 15g
10 kg 120g 30g
15 kg 180g 45g

Merk op dat zelfs kleine hoeveelheden chocolade gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij honden.

Wat te doen als je hond chocolade heeft gegeten?

Als je hond chocolade heeft gegeten, is het belangrijk om snel te handelen. Neem direct contact op met je dierenarts. Afhankelijk van de hoeveelheid en het type chocolade dat je hond heeft gegeten, kan je dierenarts adviseren om je hond te laten braken. In ernstigere gevallen moet je hond misschien naar de dierenarts voor verdere behandeling.

Hoe kun je chocoladevergiftiging bij honden voorkomen?

De beste manier om chocoladevergiftiging bij honden te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat je hond geen toegang heeft tot chocolade. Bewaar chocolade op een plek waar je hond er niet bij kan, zoals een gesloten kast. Leer kinderen ook dat ze geen chocolade aan honden mogen geven. Daarnaast is het een goed idee om alternatieve traktaties in huis te hebben voor je hond.

Samenvatting

Chocolade is giftig voor honden vanwege een stof genaamd theobromine. Hoeveel chocolade giftig is, hangt af van het type chocolade en het gewicht van de hond. Als je hond chocolade heeft gegeten, moet je direct contact opnemen met je dierenarts. Om chocoladevergiftiging bij honden te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je hond geen toegang heeft tot chocolade.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.