Wat te doen als je huisdier een vreemd voorwerp inslikt

BBastiaan 29 augustus 2023 12:13

Als trouwe huisdierbezitter wil je natuurlijk dat je hond, kat, hamster, of welk huisdier je ook hebt, altijd veilig en gezond is. Maar wat doe je als je huisdier iets inslikt wat niet voor consumptie bedoeld was? Een vreemd voorwerp kan serieuze complicaties veroorzaken, dus is het belangrijk om direct te handelen. In dit artikel delen we belangrijke informatie en tips over wat te doen als je huisdier een vreemd voorwerp inslikt.

De risico's van het inslikken van vreemde voorwerpen

Huisdieren zijn van nature nieuwsgierig en staan erom bekend allerlei dingen in hun bek te nemen, en soms ook in te slikken. Dit kan leiden tot ernstige problemen zoals verstoppingen, beschadigingen aan het spijsverteringskanaal, en zelfs vergiftiging.

Herkennen van ingestie van vreemde voorwerpen

Vreemde voorwerpen kunnen verschillende symptomen veroorzaken bij huisdieren, maar er zijn een paar sleutelindicatoren om op te letten. Deze symptomen kunnen variëren afhankelijk van het soort voorwerp en waar het zich bevindt in het lichaam van je huisdier:

 • Ongewoon gedrag, zoals overmatig kwijlen of onrust
 • Braken of pogingen tot braken
 • Moeite met of pijn tijdens het slikken
 • Verlies van eetlust
 • Lethargie
 • Buikpijn

Wat te doen als je huisdier een vreemd voorwerp inslikt

Het is belangrijk om te weten wat je moet doen als je huisdier een vreemd voorwerp inslikt. Maar je moet ook weten wat je vooral niet moet doen.

DOEN:

 1. Bewaar je kalmte: Als je in paniek raakt, zal je huisdier ook angstig worden. Blijf kalm om je huisdier ook rustig te houden.
 2. Neem direct contact op met de dierenarts: Als je vermoedt dat je huisdier een vreemd voorwerp heeft ingeslikt, is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een dierenarts. Ze kunnen je adviseren over de te nemen stappen.
 3. Volg de instructies van de dierenarts nauwgezet op: De dierenarts kan je adviseren om je huisdier naar de praktijk te brengen, of ze kunnen een huisbezoek plannen.

NIET DOEN:

 1. Probeer het voorwerp niet zelf te verwijderen: Het zelf proberen te verwijderen kan leiden tot meer schade. Laat dit over aan de professionals.
 2. Geef je huisdier geen laxeermiddel of braakmiddel zonder overleg met de dierenarts: Dit kan leiden tot complicaties en het probleem mogelijk verergeren.
 3. Wacht niet af en zie niet 'of het vanzelf wel overgaat': Een vreemd voorwerp kan serieuze en mogelijk levensbedreigende complicaties veroorzaken.

Voorkomen is beter dan genezen

Om te voorkomen dat je huisdier vreemde voorwerpen inslikt, kan je een aantal stappen nemen:

 • Zorg dat kleine voorwerpen, zoals munten, sieraden of speelgoedonderdelen, buiten bereik van huisdieren zijn.
 • Let op met bepaalde voedselitems. Botten, pitjes, of voedselverpakkingen kunnen gevaarlijk zijn als ze worden ingeslikt.
 • Leer je huisdier aan om alleen speeltjes en voedsel in hun bek te nemen.

Onthoud, als je huisdier een vreemd voorwerp inslikt, neem dan direct contact op met een dierenarts. Zij kunnen je het beste adviseren over de te nemen acties.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.