Wanneer moet je je huisdier vaccineren?

BBastiaan 8 augustus 2023 09:42

Of je nu de trotse eigenaar bent van een hond, kat of konijn, het is belangrijk om je huisdier te vaccineren om hem gezond en gelukkig te houden. Vaccinaties zijn cruciaal voor de algemene gezondheid van onze huisdieren, omdat ze beschermen tegen een scala aan gevaarlijke en potentieel dodelijke ziekten. Maar wanneer moet je beginnen met vaccineren en hoe vaak moet dit worden gedaan? We gaan deze vragen en meer beantwoorden.

Vaccinatieschema voor honden

Honden moeten vanaf een jonge leeftijd worden gevaccineerd. Het standaard vaccinatieschema voor honden is over het algemeen als volgt:

  • 6-9 weken: Parvovirus
  • 10-12 weken: Hondenziekte, Hepatitis, Parvovirus, Leptospirose, Kennelhoest
  • Jaarlijks: Leptospirose (en eventueel kennelhoest of andere ziekten afhankelijk van de levensstijl van de hond)

Vaccinatieschema voor katten

Ook katten moeten op jonge leeftijd worden gevaccineerd. Een typisch vaccinatieschema voor katten ziet er zo uit:

  • 9 weken: Kattenziekte, Niesziekte
  • 12 weken: Kattenziekte, Niesziekte
  • Jaarlijks: Kattenziekte, Niesziekte

Vaccinatieschema voor konijnen

Konijnen, hoewel vaak over het hoofd gezien, hebben ook vaccinaties nodig. Hun vaccinatieschema is:

  • 5 weken: Myxomatose, VHS1
  • 7 weken: VHS2
  • Jaarlijks: Myxomatose, VHS1 en VHS2

Risico's en voordelen van vaccineren

Hoewel vaccinaties essentieel zijn voor de gezondheid van je huisdier, zijn er ook enkele risico's aan verbonden. Sommige huisdieren kunnen bijwerkingen ervaren, zoals lethargie, verlies van eetlust of zwelling op de injectieplaats. In zeldzame gevallen kunnen ernstigere reacties optreden. Het is belangrijk om deze risico's te bespreken met je dierenarts voordat je je huisdier laat vaccineren. Maar onthoud dat de voordelen van vaccineren - bescherming tegen dodelijke ziekten - zwaarder wegen dan de mogelijke risico's.

Kosten van vaccinaties

De kosten voor het vaccineren van je huisdier kunnen variëren, afhankelijk van het soort vaccin en waar je woont. Gemiddeld kun je verwachten dat je tussen de €30 en €60 per vaccinatie betaalt. Het is een investering in de gezondheid van je huisdier die de moeite waard is om te maken.

Inentingen zijn een belangrijk onderdeel van verantwoord huisdierenbezit. Door je huisdier te vaccineren, zorg je ervoor dat hij een lang, gezond en gelukkig leven kan leiden. Bespreek met je dierenarts wat het beste vaccinatieschema voor je huisdier is.

Meer artikelen

Lees ook

Hier zijn een aantal interessante artikelen op andere sites uit ons netwerk.